• Načítám...
>

Na Velké Ohradě vzniká komunitní zahrada

  • 24. června 2022,
  • 14:08,
  • PRAHA 13,
  • Marek Tereba

Místo nevyužitého pozemku vznikne místo pro setkávání místních. Radnice Prahy 13 vytvořila ve Stodůlkách novou komunitní zahradu. Její vznik přilákal obrovský zájem místních obyvatel.

Reklama

Nová komunitní zahrada momentálně vzniká u školního hřiště Základní školy Janského hned vedle Mateřské školy Úsměv. Na první informační setkání o plánech se zahradou dorazily desítky místních obyvatel. 

"Komunitní zahrady jako takové byly jeden čas móda. Já nerad podléhám módám, takže jsem si to nechal nejdřív všechno vysvětlit, vytipovat a podobně. Myslím si, že to má smysl, ostatně za mnou je vidět, že je spoustu lidí, které to opravdu zajímá. Tento pozemek tady u školy byl absolutně nevyužitý, takže jsme udělali první výkop, vykopli jsme ten míč, dali jsme ten pozemek trošku dohromady a zbytek bude na té komunitě lidí, kteří si tady budou nejen pěstovat nějakou zeleninu, plodiny a podobně, ale budou se tady moci setkávat," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Právě posilování sousedských vztahů je jedním z hlavních bonusů takového místa. To by mělo být otevřeno koncem léta. Do té doby projde pozemek velkou proměnou. 

"Bude tady výsadba ovocných stromů, bude tady nová cesta, bude sem přivedena voda, bude tady taková buňka na nářadí, ale zbytek už bude na komunitě," řekl David Vodrážka. 

Ke stmelení by mělo dojít ale již při realizaci zahrady. S tím pomůže i nezisková organizace Kokoza, která v hlavním městě pomohla ke vzniku již desítek takových zahrad.

"My jsme tady zorganizovali to setkání, rozeslali jsme dotazník a přišli sem lidé, kteří mají zájem být buď nějakými lídry, což potřebujeme, protože bez toho ta zahrada tak dobře nefunguje a nebo lidé, které zajímá se nějakým způsobem účastnit toho života. Jsou tady paneláky, není tady kde si odpočinout v přírodě, není tady kde pěstovat, takže o to mají zájem. Ono to tak bývá, většinou, že když jsou komunitní zahrady, tak je přetlak těch pěstitelů. Člověk tam ale nemusí jen pěstovat, může si tam jít jen odpočinout a od toho se potom odvíjí členství. Není to samozřejmě zadarmo, ty zahrady si na sebe musí vydělat, takže jsou různá členství, kdy člověk buď pěstuje a nebo je organizátor, ten by za to měl zase dostat zaplaceno, a nebo zahradu jen navštěvuje pro relax a různé akce, které tady mohou být, například opékání špekáčků. Takže je to o tom setkávání sousedů, " řekl David Superata, zástupce společnosti Kokoza.

Kromě posilování sousedských vztahů přináší komunitní zahrada i zmírnění dopadů změny klimatu, podporuje potravinovou soběstačnost či třeba ušetření za odvoz odpadu. Bio odpad dnes tvoří až 50 % vyprodukovaného komunálního odpadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu