• Načítám...
>

Hřiště v Praze 13 zdobí mural

  • 27. července 2022,
  • 10:18,
  • PRAHA 13,
  • Jaroslav Šetlík

Prahu 13 zdobí další mural. Ten vznikl ve vnitrobloku ulice Trávníčkova. Úplně poprvé se na tvorbě muralu v městské části mohly zapojit také děti.

Reklama

Radnice Prahy 13 dokončila další projekt, který přináší barvy do ulic. Průběžné opravy betonových zdí v blízkosti dětských a sportovních hřišť jsou doplněny velkoplošnými malbami a do té poslední ve vnitrobloku ulice Trávníčkova se zapojily i děti z Domu dětí a mládeže Stodůlky.

"Hrozně mě baví to, že do toho zapojili děti, což je samozřejmě základ k tomu, aby z těch dětí vyrostl někdo, kdo potom ten bordel nebude dělat. Mně se líbí to, že když se na tom podílí to dítě a má z toho radost, že se podílelo na tom tvoření pod vedením výtvarníka, tak když potom bude v té pubertě nebo v nějakém tom věku, kdy se tyto věci obyčejně dělají, tak nepředpokládám, že by šlo ničit. I když člověk nikdy neví, ten vandalismus je strašná věc, ale myslím si, že dobré," řekl Petr Zeman, místostarosta Prahy 13.

Jedná se v pořadí již o třetí mural, kterým Praha 13 nechala ozdobit veřejný prostor. První vznikl před téměř dvěma lety a radnice počítá s tím, že se malby v budoucnu objeví i na dalších místech.

"Myslím si, že tohle jsou jen pilotní projekty, které teď vznikly a že se budeme do budoucna pokoušet, pokud se to osvědčí a vypadá to, že se to osvědčilo, to aplikovat co nejvíce v městské části. Ty první projekty vznikly ve spolupráci s občany, kteří nám vytipovali ta konkrétní místa, která byla třeba nejvíce postižená nebo která ty lidi nejvíce štvala. Tak jsme začali tady, ale budeme samozřejmě pokračovat i dále," řekl Petr Zeman, místostarosta Prahy 13.

Podle vedení Prahy 13 mají malby nejen ozdobit veřejný prostor. Jejich cílem je také omezení vandalismu v podobě graffiti.

"Já to vnímám jako obranu proti negativním jevům, kterými je vandalismus a ničení veřejného prostoru. Zdi, které ohraničují třeba hřiště, parky a nebo nějaké jiné oblasti ve veřejném prostoru, jsou terčem vandalů ve smyslu těch vulgárních graffiti nebo takových, které nemají výtvarnou úroveň. Tak nás napadlo proti tomu zabojovat a zkusili jsme to udělat formou těch muralů a aplikovat nějaký ten street art," řekl Petr Zeman, místostarosta Prahy 13.

Radnice třinácté městské části i nadále přijímá tipy obyvatel na to, jaká místa mají muraly ozdobit v budoucnu.

"My jen vítáme, když nám občané dají tipy. Tam jde o to, že my skutečně tyto věci můžeme aplikovat pouze tam, kde je to ve vlastnictví městské části, což bohužel není vždy. Samozřejmě běžný občan toto netuší, to znamená, že je tady spousta míst, která třeba patří pod hlavní město Praha nebo třeba pod metro nebo Technickou správu komunikací a tam samozřejmě nemůžeme tyto věci dělat. Ale oslovujeme i jiné subjekty, aby nám to případně umožnily," řekl Petr Zeman, místostarosta Prahy 13.

Příkladem toho může být i výměníková stanice ve Stodůlkách, která je podobnými malbami ozdobená.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu