• Načítám...
>

Praha 13 zrevitalizovala veřejná prostranství

  • 18. září 2022,
  • 23:15,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy 13 nechalo kompletně zrevitalizovat veřejné prostranství před Obchodním centrem Lužiny. Původní parkovou úpravu starou více než 30 let tak nahradily nové dřeviny, okrasné oblázky a řada na pohled zajímavých rostlin. Rekonstrukcí prošla i tamní původní mozaika z roku 1989 a nedaleký park pod Velkou Ohradou při ulici Tlumačovská.

Reklama

Veřejný prostor upravený ve stylu amerického parku. Odborníci z oddělení zeleně radnice Prahy 13 se vyřádili. 30 let starou parkovou úpravu proměnili k nepoznání. Původní zeleň na prostranství před Obchodním centrem Lužiny nahradily nové dřeviny, okrasné oblázky a řada cizokrajných rostlin.

"Hodně jsme to postavili na takové suchomilné kompozici. Mně se hrozně líbilo v Americe v Yucca Valley, tak to mi to tady připomínalo, takže tím jsme se tak trochu inspirovali. Nechali jsme tady i některé náletové dřeviny, protože se nám zdály zajímavé a doplnili jsme ty oblázky a přisadili jsme sem další yuccy, které jsou mrazuvzdorné, mohou tady v takovém klimatu žít," řekla Dana Ceová - vedoucí Oddělení zeleně MČ Praha 13.

V rámci revitalizace veřejného prostoru prošla rekonstrukcí i vzácná skleněná mozaika "Duha" pocházející z roku 1989. Dominantní umělecké dílo, dnes již zesnulých tvůrců Luďka Buriánka a Josefa Němce, je součástí opěrné zdi na prostranství před základní školou Brdičkova.

"Pro nás bylo hlavně důležité, abychom zachovali opravdu ty původní dlaždice, tu původní mozaiku. Nebylo to vůbec lehké, proto jsme museli přizvat odborníky z vysokých škol, chemiky, aby došlo k čištění na té bázi, abychom to neponičili," řekl David Vodrážka - starosta MČ Praha 13.

"Ty technologie už jsou trošičku jiné, takže i to bylo náročné a myslím si, že jejich práce byla skvěle odvedena a za to jim patří obrovský dík," řekla Marcela Plesníková - místostarostka MČ Praha 13.

Na přání občanů nechala radnice zrevitalizovat také park pod Velkou Ohradou nedaleko ulice Tlumačovská. Park tak nově lidem nabízí řadu hracích prvků jako stůl se zabudovanou šachovnicí, lavičky, dětské houpačky nebo třeba fitness a vodní prvky.

"Taktéž tam dbáme na ekologično, to znamená, že dešťová voda tam slouží k zalévání těch kaskádových záhonů a je to věc, která do sídliště patří a určitě je potřeba, abychom nežili jen v tom betonu a ty zelené plochy se co nejvíce využily," řekl David Vodrážka. 

Všechny tři úpravy včetně rekonstrukce mozaiky přišly radnici Prahy 13 na zhruba 2 miliony korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu