• Načítám...
>

ZŠ Jánského má nové osvětlení. Je zdravější a šetří energii

  • 16. listopadu 2022,
  • 9:08,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Základní škola Janského se zapojila do projektu, který zaštiťuje ÚMČ Praha 13 a jehož cílem je snížení energetické zátěže. Během celého září a října došlo ke kompletní výměně svítidel. Nové LED osvětlení celé škole ušetří elektrickou energii.

Reklama

Přes 1000 kusů nových svítidel dostala Základní škola Jánského v Praze 13. Osvětlení škola obměnila po více než 30 letech své existence.

"Kvalita osvětlení šla rapidně dolů, navíc se jednalo o zářivky, které byly velmi energeticky náročné, takže jsme přivítali nápad Prahy 13 a na výměnu světel za ledky, které šetří energii, produkují zdravé světlo a produkují ho hlavně více, než původní osvětlení," řekl Jan Havlíček - ředitel ZŠ Jánského.

Škole by teď ledková světla měla šetřit až 30 % elektrické energie. Jejich obměnu téměř v celé budově instituce zafinancovala radnice Prahy 13 částkou 2 miliony korun.

"My už jsme tuhle přípravu té akce dělali dávno před tím, než byla nějaká energetická krize, protože jsme si uvědomovali, že peněz více nebude a jenom musíme ušetřit to, co vkládáme a nebo vynakládáme do škol do energií. Během 7 let by se nám ta investice měla vrátit. Stála zhruba kolem dvou milionů korun a chceme pokračovat i v dalších školách," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Nové LED lampy mají navíc žákům simulovat zdravější denní světlo.

"Má to záření takové spektrum, které neunavuje oči, neškodí zraku, prostě je to pro ty děti zdravé. Je to úplně na stejném frekvenčním pásmu jako denní osvětlení," řekl Jan Havlíček - ředitel ZŠ Jánského.

"Tahle světla jsou určitě lepší. Dá se v tom lépe učit a když píšeme na tabuli, tak je tam víc světla."

"Stoprocentně je to lepší. Třeba když jsme byli na češtině, tak nám to tam chrčelo."

"Někdy určitá světla na chodbách nesvítila vůbec, takže tahle jsou lepší."

Radnice Prahy 13 chce na ploché střechy škol umístit také solární panely. Ty by podle starosty Davida Vodrážky měly být na všech školách 13. městské části nainstalovány zhruba do sedmi let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu