• Načítám...
>

V Praze 13 vyrůstají dětská hřiště. V létě se nebudou přehřívat

  • 5. prosince 2022,
  • 14:26,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Děti v Praze 13 mají nové moderní hřiště. To nahradilo více než 30 let starý betonový plácek, který se v horkých letních dnech přehříval. V 21. století už navíc nesplňoval ani bezpečnostní opatření.

Reklama

Kolotoč, autíčka, vláček, pískoviště nebo houpačky. V Praze 13 uprostřed vnitrobloku poblíž ulice U Jezera vyrostlo nové hřiště pro děti. Moderní hrací plocha tak nahradila původní 30 let starý plácek.

"Tady původně dětské hřiště bylo, ale v rámci tohoto vnitrobloku bylo celé z asfaltu, betonu, takže docházelo i k tomu, že se celý vnitroblok ohříval," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Městská část proto zažádala o dotaci z fondu životního prostředí hlavního města Prahy na boj proti klimatické změně. 

"Vybourali jsme celou tu plochu a víceméně jsme udělali propustný povrch toho hřiště, takže se tady může vsakovat dešťová voda, udělali jsme nové sadové úpravy, čili i v tom vnitrobloku bude docházet k ochlazování vzduchu díky zeleni a rostlinám a instalovali jsme úplně nové herní prvky," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

"Volili jsme i dopadové plochy tak, aby nedocházelo k úrazům. Řada těch podkladových poloh byla betonových a teď je tady nová dopadová plocha kačírek, který utlumí veškeré ty pády nebo dopady," řekla Marcela Plesníková (ANO) - místostarostka MČ Praha 13.

Hřiště včetně nové zeleně radnici vyšlo na 6 milionů korun. 

"Nejenom ty herní prvky, ty nejsou úplně levné, ale zejména ty bourací práce, kdy musíte vybourat spoustu betonu a asfaltu, protože v minulosti, když se budovala sídliště, tak většinou, když zbyl beton v míchačce, tak se prostě někam vylil a kolikrát se stává, že toho betonu je na tom místě skutečně ne několik centimetrů, ale dokonce to jde i do metrů," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

V rámci boji proti klimatické změně chce radnice třináctky budovat podobná hřiště i na dalších sídlištích. Příští nové hřiště tak vyroste na sídlišti na Lužinách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu