• Načítám...
>

V Praze 13 vyrůstají dětská hřiště. V létě se nebudou přehřívat

  • 5. prosince 2022,
  • 14:26,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Děti v Praze 13 mají nové moderní hřiště. To nahradilo více než 30 let starý betonový plácek, který se v horkých letních dnech přehříval. V 21. století už navíc nesplňoval ani bezpečnostní opatření.

Reklama

Kolotoč, autíčka, vláček, pískoviště nebo houpačky. V Praze 13 uprostřed vnitrobloku poblíž ulice U Jezera vyrostlo nové hřiště pro děti. Moderní hrací plocha tak nahradila původní 30 let starý plácek.

"Tady původně dětské hřiště bylo, ale v rámci tohoto vnitrobloku bylo celé z asfaltu, betonu, takže docházelo i k tomu, že se celý vnitroblok ohříval," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Městská část proto zažádala o dotaci z fondu životního prostředí hlavního města Prahy na boj proti klimatické změně. 

"Vybourali jsme celou tu plochu a víceméně jsme udělali propustný povrch toho hřiště, takže se tady může vsakovat dešťová voda, udělali jsme nové sadové úpravy, čili i v tom vnitrobloku bude docházet k ochlazování vzduchu díky zeleni a rostlinám a instalovali jsme úplně nové herní prvky," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

"Volili jsme i dopadové plochy tak, aby nedocházelo k úrazům. Řada těch podkladových poloh byla betonových a teď je tady nová dopadová plocha kačírek, který utlumí veškeré ty pády nebo dopady," řekla Marcela Plesníková (ANO) - místostarostka MČ Praha 13.

Hřiště včetně nové zeleně radnici vyšlo na 6 milionů korun. 

"Nejenom ty herní prvky, ty nejsou úplně levné, ale zejména ty bourací práce, kdy musíte vybourat spoustu betonu a asfaltu, protože v minulosti, když se budovala sídliště, tak většinou, když zbyl beton v míchačce, tak se prostě někam vylil a kolikrát se stává, že toho betonu je na tom místě skutečně ne několik centimetrů, ale dokonce to jde i do metrů," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

V rámci boji proti klimatické změně chce radnice třináctky budovat podobná hřiště i na dalších sídlištích. Příští nové hřiště tak vyroste na sídlišti na Lužinách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu