• Načítám...
>

Praha 13 má vyrovnaný rozpočet na letošní rok

  • 14. února 2023,
  • 16:30,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 13 bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji zhruba 497 milionů korun. Investovat plánuje městská část přes 34 milionů korun. Investice zamíří především do školství, životního prostředí, revitalizací veřejného prostoru a péči o seniory.

Reklama

Radnice Prahy 13 bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji v hodnotě přes 497 milionů korun. Investovat plánuje městská část přes 34 milionů. Peníze zamíří především do školství.

"Nejvíc samozřejmě zase do škol a do školek a to i z toho důvodu, že jsme věkově nejmladší městská část v Praze nebo jedna z nejmladších, čili máme hodně dětí, což je dobře. Snažíme se dbát o mladou generaci," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Peníze pak ale také poputují třeba na péči o seniory a zainvestuje se i do parkování.

"Máme třináct klubů seniorů, takže i do aktivit seniorů, potom chceme investovat do parkování, parkování je obrovský problém na městské části, my jsme před vydáním stavebního povolení nového parkovacího domu na Lukách, takže to jsou asi ty nejzákladnější věci, které chceme dělat a do kterých chceme investovat," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Rozpočet třinácté městské části na rok 2023 vychází ze zastupitelstvem schváleného rozpočtového výhledu na roky 2023 až 2027, dále z očekávaných vlastních příjmů, z předpokládaných transferů ze státního rozpočtu, z transferů z hlavního města Prahy a z převodů za daňové činnosti.

"Jsem rád, že jsme jedna z těch prvních radnic, které schválily rozpočet a nemusíme dlouho přežívat v rozpočtovém provizoriu," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Třináctce se daří vše financovat bez úvěrů a městskou část tak nezadlužovat. Přesto ale podle starosty Davida Vodrážky peníze chybí. Okolnosti a nutná opatření spojená s covidem, později s válkou na Ukrajině a současná inflace, ukrojila z rozpočtové rezervy velký krajíc a radnici pomalu dochází finance.

"Při schvalování našeho rozpočtu už bylo vidět, že ta rezerva se tenčí a že za chvíli nebude kde brát. A mají ten problém i ostatní radnice, čili apelujeme na hlavní město Prahu i na vládu, aby si to uvědomila, protože nás stále zatěžují a posílají nám různé úkoly, co máme plnit pro občany, různá nařízení, ale většinou s tím nepřichází peníze," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

O tom už koneckonců starostové velkých pražských městských částí debatovali na společném setkání v Praze 9. Své požadavky teď předloží novému vedení Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu