• Načítám...
>

V Nových Butovicích představili prezidenty trochu jinak

  • 30. října 2023,
  • 18:13,
  • PRAHA 13,
  • Veronika Kuželková

Letos uplynulo 105 let od chvíle, kdy na Pražském hradě vystřídali dědičné panovníky prezidenti. U příležitosti půlkulatého výročí vzniku Československa a České tiskové kanceláře připravila národní zpravodajská agentura venkovní výstavu zachycující 12 československých a českých prezidentů nejen v oficiálních situacích, ale i v méně formálních okamžicích. Slavnostní vernisáž zahájil starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Reklama

Prezidenti trochu jinak, než je známe z obrazů ve školách, i tak by se dala nazvat nová venkovní výstava v Praze 13 před budovou Czech Photo Centre v Nových Butovicích. Vyobrazuje totiž prezidenty na cestách, prezidentské volby i abdikace, prezidenty sportující i churavějící, budování a bourání kultu osobnosti nebo jejich filmové i divadelní ztvárnění.

"Je to výstava o všech prezidentech, které jsme v historii měli, ať už ty pozitivní nebo negativní prezidenty, je to průřez historií České republiky a jsou tady zajímavé fotografie i ze soukromí prezidentů, je tu 12 prezidentů, kteří za těch 105 let měli tu možnost být prezidenty České republiky," řekl David Vodrážka (ODS), starosta, MČ Praha 13.

"Příprava podobné výstavy trvá zhruba půl roku, protože ČTK má největší zpravodajský archiv v České republice, který čítá miliony snímků a je to naše výstava už šestá s okamžiky v názvu, letos jsme to tedy věnovali tématu zobrazování nebo zachycování prezidentů během jejich funkce, ale nejen během jejich funkce," řekla Radka Matesová Marková, šéfredaktorka zpravodajství, spoluautorka výstavy ČTK.

Výstava, která se rozprostírá na 20 samostatných panelech, připomíná historii prezidentské funkce v naší republice a je to skvělá příležitost nejen pro příjemnou procházku, ale také i pro připomenutí historie.

"Ukazuje se, že venkovní výstava tady na korzu v Seydlerové ulici, respektive u metra Butovice, má smysl, protože přináší fotografie k lidem, není to tak, že ten, kdo chce, tak se jde podívat do galerie, ale naopak galerie je tady pod širým nebem a každý, kdo jde z metra, se tady může zastavit a podívat se a to byl i smysl a záměr toho, proč podporujeme tuto venkovní galerii, proč podporujeme Czech Photo Centrum, které tady sídlí a mimo jiné, proč patří poděkování zástupcům Czech Photo Centre a České tiskové kanceláři," řekl David Vodrážka (ODS), starosta, MČ Praha 13.

Výstava na korzu v Nových Butovicích bude zájemcům přístupná až do konce února příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu