• Načítám...
>

Senioři z Prahy 13 si přišli nechat vyšetřit zrak

  • 19. února 2024,
  • 17:14,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 13 a Středisko sociálních služeb Prahy 13 spolu s lékaři Oční kliniky JL ve Stodůlkách připravili pro kluby seniorů Prahy 13 sérii přednášek o nejčastějších očních onemocnění, včetně možností prevence a léčby. Cyklus pěti přednášek renomovaných odborníků je doplněn diagnostikou a měřením přímo na místě.

Reklama

Zrak máme jen jeden. Zní to sice jako klišé, ale přesto je to tak. A proto se v městské části Praha 13 zaměřili právě na zrak, a to u seniorů, tedy skupiny, která už ho má často velmi opotřebený a je náchylná na nejrůznější oční onemocnění. Třináctka proto pro ně ve Středisku sociálních služeb připravila řadu přednášek, včetně možnosti prevence a léčby.

"My jsme využili toho, že máme v Praze 13 renomovanou kliniku JL, která se zabývá očima, chorobou oka a zrakem jako takovým. Dohodli jsme se s touto klinikou, že by bylo dobré udělat takovou osvětovou přednášku u nás v klubech seniorů a než aby jednotliví senioři chodili na tu polikliniku a měřili si tam zrak a zjišťovali věci týkající se třeba jejich problémů, tak jsme to udělali obráceně a klinika JL udělala tady v centru pro seniory takovou malou ordinaci," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Senioři se mohli nejen poradit s odborníky na lidský zrak, ale také případně podstoupit základní vyšetření a poptat se ohledně možnosti léčby.

"Naši specialisté jim udělají základní orientační vyšetření zaměřené opět na ta nejčastější onemocnění, jako je šedý zákal, onemocnění sítnice, eventuálně i suché oko a buď je přímo objednají k nám na kliniku, bude-li tam nějaký důvod nebo jim poradí, jak dále o ty oči pečovat," řekla Markéta Hellerová - medicínská ředitelka Innova Health Care.

 Protože některých druhů zrakových onemocnění si člověk nemusí na první pohled vůbec všimnout, tak z tohoto důvodu je prevence naprosto klíčová. Jedině tak můžete předejít vzniku mnohem vážnějších problémů, které by mohly vyžadovat náročnější léčbu.

"Já nejsem lékař, ale jedno vím, že ta prevence těm seniorům zachraňuje a zlepšuje kvalitu života. Musím říci, že ti naši senioři i v tomto věku jsou relativně zdraví a myslím si, že za to může i hodně prevence a ty přednášky o těch očích je jedna z možností, jedno z témat, které mohou využívat," řekl Jiří Mašek - ředitel Domu sociálních služeb Lukáš.

Zrak si do Lukáše přišla nechat změřit a vyšetřit i paní Eva Montgomeryová, která je zároveň vedoucí klubu seniorů.

"Určitě to má velký smysl a já myslím, že v našem věku každý chodí ke svému lékaři, to je potřeba a je pravda, že u očních lékařů je vždy hodně lidí a ty objednací doby jsou dost dlouhé, takže myslím, že každý z nás z našeho klubu to uvítal, že má možnost si to vyšetření tady nechat udělat bez nějakých objednání a čekání," řekla Eva Montgomeryová - seniorka.

V městské části Praha 13 působí 13 klubů pro seniory, které svým členům přinášejí nejrůznější možnosti, jak aktivně trávit volný čas. Aktuálně sdružují tři sta členů a stále jsou otevřeny novým zájemcům. A jednou z možností, jak volný čas trávit, jsou třeba i tyto zdraví užitečné a prospěšné přednášky. Koneckonců, zrak je naším nejdůležitějším smyslem, kterým přijímáme nejvíce informací a proto je třeba o něj náležitě pečovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu