• Načítám...
>

Biotopu v Kyjích se ani letos nedočkáme

  • 23. dubna 2019,
  • 17:20,
  • PRAHA 14,
  • Jaroslav Šetlík

Radnice Prahy 14 plánuje na Kyjském rybníku vybudovat biotopové koupaliště. Proti tomuto záměru dlouhodobě bojují opoziční strany. Podle nich by v okolí rybníku měl vyrůst park pro trávení volnočasových aktivit. Ke koupání jsou podle opozice vhodnější jiné rybníky na území této městské části.

Reklama

Obyvatelé Prahy 14 dlouhodobě volají po vybudování venkovního koupaliště na území městské části. Vedení radnice proto přišlo před třemi lety s nápadem vybudovat biotopové koupaliště na břehu Kyjského rybníka.

" Prověřovali jsme několik lokalit - Praha 14 má 5 rybníků, samozřejmě jako první nás napadlo, proč by se nedalo koupat v některém z nich. Bohužel se ukázalo, že to jsou všechno buďto rybářské revíry, nebo je ta voda natolik znečištěná, že to skutečně není možné. Vybrali jsme lokalitu na břehu Kyjského rybníka, kde se bude využívat voda z vrtů, která bude následně cirkulovat přes přírodní čističku a je to krásné, klidné a tiché místo," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

Proti tomuto kroku radnice se ale ostře ohradili opoziční zastupitelé. Podle jejich odvolání má projekt biotopového koupaliště hned několik nedostatků.

"V zastupitelstvu dlouhodobě vystupujeme proti navrhovanému biotopu, protože nám vadí, jak je ten záměr připravený. Vadí nám, že bude využitelný jen několik měsíců v roce," řekl Tomáš Novotný, zastupitel MČ Praha 14.

"Není zde dostatek parkovacích míst a jak víme i ze zkušeností z biotopů z Radotína nebo Lhotky, je to opravdu problém," řekla Soňa Tománková, zastupitelka MČ Praha 14.

Na nedostatečný počet parkovacích míst v minulosti upozornil radnici Prahy 14 také Institut plánování a rozvoje.

"My s projektem v biotopu v Kyjích jsme obecně souhlasili s tím, že jsme k tomu měli dvě výhrady. Dva roky zpět to byly výhrady k tomu, že čistička zasahovala do tzv. územního systému ekologické stability, což je v podstatě biokoridor, kde se pohybují živočichové a druhá výhrada byla v loňském roce, aby bylo vyřešeno parkování tak, aby to bylo v souladu s pražskými stavebními předpisy - to znamená dostatek parkovacích míst pro případné návštěvníky," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

Odvoláním opozičních stran proti záměru radnice vybudovat v Kyjích biotopové koupaliště se bude zabývat magistrát. Jedno je ale jisté, ani v letošním roce v Praze 14 nové koupaliště nebude.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu