• Načítám...
>

Biotop v Praze 14 je zatím stále v nedohlednu

  • 9. července 2019,
  • 18:41,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Projekt přírodního koupaliště v pražských Kyjích nabírá zpoždění. S jeho výstavbou se mělo začít v loňském roce. Ještě před začátkem stavby byl ale projekt pozastaven a díky tomu se i pořádně prodraží.

Reklama

Už před 3 lety schválili zastupitelé Prahy 14 projekt přírodního koupaliště v Kyjích. Letos už biotop na výchově Prahy mohl sloužit veřejnosti. Místo toho teď projekt za 60 milionů korun stojí.

"Výstavba biotopového koupaliště, ta myšlenka, je tady už před 6 let, kdy zastupitelstvo schválilo záměr vybudování koupaliště. My jsme začali připravovat projekt. Před 3 lety byl projekt zpracován a připraven, před rokem byla podána žádost o stavební povolení a bohužel byl účelově založen spolek Čtrnáctka, který byl založen členy hnutí ANO, kteří podali odvolání proti vydanému stavebnímu povolení. Proto teď stavba stojí," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

"My v podstatě tlumočíme názor místních obyvatel, kteří se už vyjádřili, že by chtěli volně přístupný volnočasový areál. Vedení MČ tu chce ale postavit oplocený rybník, který navíc nebude kapacitně absolutně stačit. Pro srovnání - na 47 tisíc obyvatel Prahy 14 bude mít kapacitu pouze 700 osob. A to nemluvím o parkování, které bude naprosto nedostatečné a po zkušenostech z radotínského biotopu bude už na tak zatížených přilehlých ulicích v letních měsících naprostý kolaps," řekl Tomáš Novotný, zastupitel MČ Praha 14.

V současné době se odvoláním zabývá Odbor stavebního řádu na pražském magistrátu. Vyrozumění ale Praha 14 zatím neobdržela.

"Magistrát hl. m. Prahy v tuto chvíli vede odvolací řízení, které se týká biotopu v Kyjích. Nicméně nemohu vám prozradit žádné detaily, jelikož toto řízení je probíhající a rozhodnuto by mělo být přibližně do měsíce," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Vedení radnice ale přes to věří, že stavební povolení získá ještě letos.

"My předpokládáme, že maximálně během léta dostaneme vyrozumění. Bohužel jako u všech stavebních kauz předpokládám i u této to vyrozumění tak, aby byl projekt přepracován nebo doplněn. Nebude to finální rozhodnutí. K čemu ale bohužel dochází je to, že dík růstu stavebních prací se ten projekt každý rok prodražuje. Takže koupaliště, které již mohlo letos sloužit obyvatelům, bude dražší a o 2 roky později," řekl Radek Vondra.

Biotop se měl nacházet poblíž Kyjského rybníka. Vedení MČ teď odhaduje, že by se s jeho výstavbou mohlo začít až na jaře příštího roku. Vše se ale bude odvíjet od postupu odvolacího orgánu. V tuto chvíli je výstavba koupaliště spíše nejistá. Pokud ale vše půjde podle plánu radnice, předpokládaná doba realizace včetně výběru zhotovitele by měla být jeden rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu