• Načítám...
>

Zámecký park v Dolních Počernicích je opět otevřen

  • 14. září 2020,
  • 11:34,
  • PRAHA 14,
  • Lenka Castillo

V Dolních Počernicích byl slavnostně otevřen zámecký park. Jeho historicky cenné prostory totiž od roku 2005 procházely rekonstrukcí. Nyní je již možné parkem projít napříč a vidět ho tak opět v celé jeho kráse.

Reklama

Historicky cenný zámecký park v Dolních Počernicích je po kompletní rozsáhlé rekonstrukci. Za přítomnosti starosty této městské části, zástupců pražského magistrátu a starostů dalších pražských městských částí, byl slavnostně otevřen. Výraznou proměnou si park procházel posledních patnáct let. Kromě instalace nových laviček či osvětlení, bylo cílem jeho rekultivace kompletně revitalizovat prostředí, které je součástí přírodní památky Počernický rybník.

"Rekonstrukce zámeckého byla rozdělena na tři etapy. Začali jsme v roce 2006 výstavbou přírodního amfiteátru. Poté jsme využili regionálního operačního programu s názvem Praha– Konkurenceschopnost a revitalizovali jsme anglickou část parku. V roce 2020 jsme ukončili práce ve francouzské části parku, ve které se právě nacházíme," popsal Zbyněk Richter, starosta MČ Praha - Dolní Počernice.

Opravovaly se zde především cestní sítě a zaváděly sítě inženýrské. Jednalo se tedy zejména o terénní a zemní práce. Jednou z nejvýznamnějších částí rekonstrukce byla oprava celé historické zámecké zdi, která měří asi pět set metrů, je z pískovce a byla z poloviny zničená.

Zámecký park v Dolních Počernicích vznikl po roce 1857, tedy ve stejné době kdy byl vystavěn i zdejší zámeček. Roste zde přes tisíc stromů z nichž se ty nejstarší dožívají až 250 let.

Projekt zajistil v řadě prvků návrat k původní koncepci zámeckého parku a rozšířil jeho plochu o rekultivovanou část bývalé zámecké štěpnice, ve které jsou vzdělávací i relaxační prvky. Zůstaly zde zachovány také některé původní artefakty.

"Jsem moc rád, že původní artefakty, což jsou vlastně umělecká díla, zde byla zachována. Dnes se z jejich tvůrců stali významní architekti," zdůraznil Zbyněk Richter, starosta MČ Praha - Dolní Počernice.

Celá rekonstrukce sedmihektarového zámeckého parku vyšla s přispěním státu, Evropské unie, městské části a hlavního města na zhruba devadesát milionů korun. Třiceti pěti miliony přispěl právě magistrát.

"V rámci hlavního města se v poslední době soustředíme především na kvalitu života, na životní prostředí. Takže si myslím, že každý, kdo se přijede do tohoto parku podívat, tak zajásá," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Park ročně navštíví asi stovka tisíc lidí.  Mezi nimi jsou často děti z mateřských či základních škol. V prostorách je navíc možné pořádat různé kulturní akce, koncerty či svatby. Kdo z vás tedy zámecký park v Dolních Počernicích po rekonstrukci ještě nenavštívil,  má nyní příležitost. Je opravdu, na co se těšit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu