• Načítám...
>

V Praze 14 se konal Světový Den ústního zdraví

  • 21. března 2023,
  • 12:45,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

V Praze se uskutečnil už 16. ročník ročník mezinárodního projektu World Oral Health Day, tedy Světového dne ústního zdraví. Už po několikáté se akce uskutečnila také v Praze 14 před obchodním Centrem Černý Most. Na akci přišli nejen místní obyvatelé, ale také všichni, kteří se během pondělního odpoledne chtěli něco dozvědět o dentální hygieně.

Reklama

Jak vzniká zubní kaz, která jídla kvůli němu omezit nebo která pasta je pro nás v daném věku nejvhodnější a jak si vlastně správně zuby vyčistit. Témata, na která se tradičně zaměřuje Světový den ústního zdraví, se letos konal v Praze 14. Dentální osvěta tady zamířila především k dětem a jejich rodičům.

"My dětem vysvětlujeme hlavně to, jakým způsobem si mají správně čistit zuby, protože si myslím, že to je ten kámen úrazu, že ty děti to neumí a hlavně by jim je měli dočišťovat rodiče, takže je potřeba, aby to uměly nejen ty děti, ale i ti rodiče, aby si ty zuby čistili správně," řekla Markéta Marušanová - zubní dentistka.

Správnou techniku čištění zubů si tady děti pod vedením odborníků mohly také vyzkoušet.

Návštěvníci se pak mohli seznámit například také s různými druhy elektrických kartáčků nebo s dalšími způsoby, jak o chrup pečovat. Akci, která se konala na Černém Mostě před vchodem do obchodního centra, pořádala za podpory městské části Prahy 14 Stomatologická komora České republiky.

"Jde nám o to ty děti naučit čistit si zuby, protože to byl v Čechách problém. Když jsem přebíral komoru, tak Češi nespotřebovali ani jeden kartáček ročně. Takže když já jsem jich spotřeboval několik, tak evidentně spousta lidí to nemá. Teď už jsme to zdvojnásobili, takže už spotřebováváme třikrát méně kartáčků než Němci a Rakušani," řekl Roman Šmucler - prezident České stomatologické komory.

"V rámci této akce chceme oslovit všechny generace. Dnes se setkáváme s dětmi a předškoláky, v průběhu celého roku budeme pořádat další akce v rámci programu Zdraví Prahy 14, které budou zaměřeny pro dospělé," řekl Tomáš Liška (STAN) - radní MČ Praha 14.

Akce u příležitosti Světového dne ústního zdraví je zároveň zahajující akcí kampaně "Praha 14 bez kazu", jejíž součástí bude i zářijová akce Den nejen pro seniory. Ta proběhne 2. září v Praze 14 ve volnočasovém centru Plechárna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu