• Načítám...
>

O zápis do prvních tříd se v ZŠ Chvaletická losovalo

  • 23. května 2023,
  • 17:08,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Zápis do prvních tříd představuje často pro rodiče velkého strašáka. Zatímco děti se většinou těší na kamarády a na to, co se nového naučí, rodiče zažívají stres, zda jejich dítka školní zařízení vůbec přijme. O zápis bývá velký zájem, každý by rád měl své děti nejblíž svého bydliště, což často není z kapacitních důvodů škol možné. V Základní škole Chvaletická v Praze 14 byl dokonce zájem o zápis do prvních tříd tak velký, že o přijetí muselo rozhodnout až losování. Od příštího školního roku tam navíc pro prvňáčky vznikne nová třída, kam se vejde dvacet dětí.

Reklama

Dostat děti do základních škol může být někdy pořádný problém. V Základní škole Chvaletická v Praze 14 byl o zápis do prvních tříd takový zájem, že o umístění dětí muselo rozhodnout až losování.

„Losovali jsme žáky pouze ze spádové oblasti školy, kterých bylo 125. Výběr probíhal losováním s tím, že dopředu jsou všichni informováni, losují se kódy a losovali jsme samozřejmě za přítomnosti notáře,“ vysvětluje ředitel Základní školy Chvaletická v Praze 14 Josef Knepr.

K zápisu dorazilo celkem 182 dětí, škola ale mohla přijmout pouze 95 z nich. Děti i rodiče tak prožívali stresovou záležitost, kdy v jídelně školy museli čekat se svým kódem a držet si palce, zda se na ně nakonec usměje štěstí. A přestože na všechny se z kapacitních důvodů školy dostat nemohlo, umístění nakonec byli všichni.

„Z našeho pohledu to dopadlo dobře, protože všechny spádové děti na Praze 14 budou chodit do spádových škol na Praze 14, což není v městských částech obvyklé, patříme mezi ty městské části, kde se to podařilo. Já bych chtěl využít této příležitosti k tomu, abych poděkoval všem ředitelům a ředitelkám ze základních škol, protože odvedli skvělou práci, byť neotvírali nějakou první třídu navíc,“ popisuje radní městské části Praha 14 Josef Kutmon (ODS).

Nová celkově čtvrtá první třída ale vznikne v Základní škole Chvaletická, na kterou se mohou prvňáčci těšit už s nástupem příštího školního roku. Ta pojme celkem dvacet dětí.

„Momentálně jsme zcela naplněni, co se týče počtu kmenových tříd. Abychom mohli čtvrtou první třídu otevřít, tak je potřeba vybudovat, respektive upravit místnosti tak, aby tam mohla být umístěna kmenová třída, to znamená ta čtvrtá první třída,“ říká Josef Knepr, ředitel Základní školy Chvaletická v Praze 14.

Základní škola Chvaletická problém s umístěním prvňáčků alespoň zčásti vyřešila. Městská část Praha 14 pak pro změnu hned příští rok v září otevře novou pobočku Základní školy Šimanovská v Baštýřské ulici.

„A v roce 2026 bychom rádi otevřeli novou školu u Hostavického potoka. Rok 2026 je ale na hranici zázraku. Nicméně Základní škola Baštýřská, pobočka školy Šimanovské, bude mít kapacitu sto dětí, což v každém případě pomůže řešit zájem na Základní škole Chvaletická,“ uzavírá radní městské části Praha 14 Josef Kutmon (ODS).

Městská část Praha 14 tak dělá maximum proto, aby rodiče mohli umístit své děti, když už ne do jejich vysněné školy, tak alespoň do oblasti, do které spadají, což není v každé městské části samozřejmostí a rodičům tak odpadnou další nemalé starosti, kam budou jejich děti chodit do školy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu