• Načítám...
>

Staročeský jarmark zpestřil provazochodec

  • 21. května 2023,
  • 14:20,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 14, konkrétně v Kyjích, proběhl už 12. ročník oblíbeného Staročeského jarmarku, který se konal na farní zahradě u kostela svatého Bartoloměje. Pro rodiny s dětmi byl už tradičně připraven bohatý doprovodný program plný hudby, divadelního vystoupení, her, soutěží, střelby z luku na terč a mnoha dalších atrakcí. Tou vůbec největší bylo ale určitě vystoupení provazochodce, který se pokusil po nataženém provaze přejít mezi farní zahradou a věží kostela.

Reklama

Za krásného květnového počasí proběhl za podpory městské části Prahy 14 a Prahy 14 kulturní další ročník oblíbeného Staročeského jarmarku, který se konal na farní zahradě u kostela svatého Bartoloměje v Kyjích. 

"Je to už dvanáctý ročník a já bych chtěl především poděkovat panu faráři Edwardu Walczykovi, který poskytl toto skvělé zázemí a přivedl sem spoustu těch skvělých lidí, kteří tady jsou," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Návštěvníci akce si mohli nejenom užít tradiční přehlídku různých historických řemesel s bohatým doprovodným programem, ale mohli si také prohlédnout krásný kostel svatého Bartoloměje, který byl vystavěn už v první polovině 13. století v pozdně románském slohu, kde se nachází krásné fresky nebo varhany.

"Ta první, ta původní, z ní lze vyčíst, jak je ten kostel starý. Potom máme také poměrně staré varhany, už 160 let, mistra Vocelky, které teď momentálně chceme opravovat, generální opravu a ty varhany nám připomínají, že ten nástroj byl postaven k větší boží slávě," řekl Edward Walczyk - farář farnosti u kostela sv. Bartoloměje v Kyjích.

Co se samotného programu Staročeského jarmarku týče, nechyběly akce pro děti ani dospělé včetně řady hudebních vystoupení.

"Spousta písniček, divadelní představení, klobásy, děti mohou jezdit venku na koni, skvělá zábava," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Na programu toho bylo opravdu hodně a proto jsme se museli lidí zeptat, co je na Staročeském jarmarku zaujalo nejvíce.

anketa

Pomyslným zlatým hřebem večera ale bylo jednoznačně vystoupení provazochodce, který se pokusil po nataženém provaze přejít mezi farní zahradou a věží kostela. Okolo šestnácté hodiny se tak sešla většina návštěvníků Staročeského jarmarku a se zatajeným dechem sledovala počínaní odvážného provazochodce. A přestože se provaz občas kvůli větru nepříjemně kymácel ze strany na stranu, provazochodec ho s ledovým klidem přešel nejen tam, ale dokonce i zpátky. Staročeský jarmark pak pokračoval až do devatenácti hodin a všichni, kdo letos přišli, se určitě těší za rok na další ročník. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu