• Načítám...
>

Praha 14 má za sebou první ročník projektu Corrency

  • 24. července 2023,
  • 13:57,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 14 má za sebou pilotní projekt na oživení lokální ekonomiky – systém Corrency. Jeho záměrem bylo posílit koupěschopnost místních obyvatel. Občané tak od radnice získali příspěvek, kterým mohli podpořit místní obchody a poskytovatele služeb.

Reklama

Od dubna do června se mohli občané Prahy 14 a místní podnikatelé zapojit do projektu Corrency. Jeho smyslem bylo podpořit lokální ekonomiku. Přihlášeným občanům pak při nákupu v registrovaném obchodě městská část doplatila polovinu částky.

"My jsme měli milion korun pro maximálně tisíc lidí, takže každý obyvatel mohl rozhodovat o utracení tisíce korun u podnikatelů na městské části. Stejným způsobem se mohli přihlásit jakýkoliv podnikatelé se sídlem nebo provozovnou na městské části," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

Do pilotního projektu se v Praze 14 nakonec přihlásily stovky občanů a desítky podnikatelů. Jednou z nich byla i paní Radka Balzerová, která v Hloubětíně provozuje obchod s dětskou obuví.

"Přišlo hodně lidí, lidé, kteří o nás vůbec nevěděli tady z okolí i z Hloubětína, jak jsme zastrčení, takže pro nás to byla velká reklama," řekla Radka Balzerová - spolumajitelka Dětské obuvi Hloubětín.

Platba u obchodníka pak probíhala unikátní formou. Každý přihlášený obyvatel získal elektronickou correntovou peněženku. K platbě mu pak stačil občanský průkaz nebo zaslaný SMSkový kód. Ten zákazník předal obchodníkovi, který vše zpracoval v aplikaci.

"Tady jsme zadali kód pro transakci, který nám nahlásil zákazník, který měl v mobilu, tady jsme zadali celkovou částku a vzápětí, opravdu to bylo rychlé, nám přišla zpětná vazba, kolik nám tady má zákazník uhradit a kolik mu ještě zbývá correntů," řekla Radka Balzerová - spolumajitelka Dětské obuvi Hloubětín.

Občané Prahy 14 v pilotním projektu vyčerpali podle starosty Jiřího Zajace více než dvě třetiny z milionové dotace. Vedení radnice proto zvažuje druhou vlnu projektu , ve které by se dočerpal i zbytek peněz. Pokračování projektu by ale po letních prázdninách muselo schválit ještě také zastupitelstvo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu