• Načítám...
>

Praha 14 získá novou dominantu

  • 18. května 2017,
  • 13:30,
  • PRAHA 14,
  • Věra Dušková

Ještě v letošním roce vyroste na území Prahy 14 naprosto ojedinělá stavba. Základním materiálem nové rozhledny na vrchu Horka se totiž stanou mladé stromové kmínky.

Reklama

Nová rozhledna, která vytvoří dominantu MČ Praha 14 bude postavena ze zcela obnovitelného materiálu. Z kmenů mladých akátů. Tento odvážný projekt vyšel z ateliéru Huť architektury známého architekta Martina Rajniše, kterému odvaha a chuť riskovat rozhodně nechybí.

"Když děláte něco, co se předtím nedělalo a nemůžete se opřít o žádnou příručku nebo staleté zkušenosti, tak je to o kejhák," řekl architekt, Martin Rajniš.

Vyhlídková věž dostala do vínku nejen krásné jméno Doubravka, ale i jednu z největších zelených ploch v Praze. Ta je v současnosti obtížně přístupná a to se má změnit.

"Nebude to jen rozhledna ale MČ se snaží připravit takzvanou cestu k Doubravce. Udělat přístupové cesty, cyklostezku, připravit nějaké altánky, nějaké zázemí, rekreační sport, ale samozřejmě zachovat tu krásnou přírodu a les," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

Vyhlídková věž Doubravka je tedy takovým průkopníkem revitalizace náletového lesa na Čihadlech a má za úkol lidem trochu vylepšit náladu, než se pustí do práce.

"Tak rozhledna je krásné místo v zeleni někde na kopci. Znamená to mít nadhled, podívat se na ty problémy běžného světa trošičku shůry, a zároveň to místo kde se nachází, tak je zelené srdce Prahy 14," řekl Radek Vondra.

Ale to není všechno. Doubravka má ještě fungovat jako rozhledna sjednotitelka.

"MČ Praha 14 už existuje přes 20 let, propojuje nesourodou zástavbu Černého Mostu a bývalých vesnic, což jsou Kyje, Hostavice, Jahodnice, případně Hloubětín, a cílem té rozhledny je dát nějaký symbol tomu celku, který toto spojí dohromady," řekl Radek Vondra.

Jestli Doubravka splní svou náročnou misi ve všech směrech, to bychom se měli dozvědět koncem letošního roku.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu