• Načítám...
>

Praha 14 spustila projekt Čtrnáctka podle Vás

  • 17. července 2017,
  • 18:11,
  • PRAHA 14,
  • Jana Peterková

Praha 14 spustila pilotní projekt "14 podle Vás". Všichni obyvatelé mohou přijít s nápadem, který zlepší prostředí této Městské části. Participativní rozpočet počítá s investicemi ve výši pěti milionů korun, které rozdělí mezi jednotlivé projekty. Pokud někdo přijde s opravdu originálním nápadem, který by výrazně prospěl této Městské části, chce starost najít ještě jiné zdroje financování a rozpočet navýšit.

Reklama

Pět milionů korun. Takovou částku bude rozdávat MČ Praha 14, která vyhlásila pilotní projekt s názvem Čtrnáctka podle Vás. V něm radnice vyzývá obyvatele této městské části, aby přicházeli se svými nápady nebo projekty, které nějakým způsobem vylepší tuto okrajovou část Prahy. Nová socha v parku, dětské hřiště nebo kultivace zdevastovaného místa. To jsou nápady, které jsou vítány.

"Předpokládáme, že to bude rozděleno mezi několik projektů. Projekty menší, do 200 tisíc korun a potom projekty větší, třeba až do milionů korun," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

"Ty projekty mohou podávat na naší městské části, ať už jsou to malé projekty, třeba že někde chtějí přidat lavičku, ohniště, chtějí si uspořádat nějakou malou komunitní nebo kulturní akci," řekla Irena Kolmanová, radní MČ Praha 14.

Tohle je paní Jiřina Břicháčková. Chce na svém pozemku, kde se nachází i výtvarná škola Ars Pueris, pořádat komunitní setkání s tvořivou dílnou pro rodiče s dětmi. Velmi ji překvapilo, když se od vedení MČ dozvěděla, že i takový projekt lze uskutečnit.

"Chtěli bychom udělat takové výtvarné dílny zaměřené na práci s textilem, na práci s kovem, třeba i na učení na hrnčířském kruhu," řekla Jiřina Břicháčková, výtvarnice, překladatelka projektu.

Karel Vosádka má zase plán, jak v Jiráskově čtvrti zkultivovat pomník i jeho okolí. Do projektu chce zapojit i skautský oddíl.

"Je tady velice vyspělá skautská organizace, tak ji chci zapojit do celé té kultivace prostředí, aby věděli, kde se pohybují a aby jim to něco říkalo," řekl Karel Vosádka, fotograf, předkladatel projektu.

Právě taková aktivita je podle starosty této MČ smyslem celé akce.

"Ten hlavní cíl toho participativního rozpočtu není jen o tom, že se ukáže, kde má radnice něco postavit, ale že ti lidé jsou schopni a připraveni také do toho investovat něco sami. Nejen nápad, ale také přiložit ruku k dílu," Radek Vondra.

Jiřina Břicháčková i Karel Vosádka se shodují na tom, že takovýto nápad může zlepšit jak prostředí, tak sousedské vztahy v Praze 14.

"My bychom si z těch výtvorů, které ty děti a rodiče vytvoří, udělali na zahradě vernisáž. Na to se doopravdy moc těším," řekla Jiřina Břicháčková.

Všechny projekty, které získají peníze z participativního rozpočtu Prahy 14, by měly být realizovány do konce roku 2019. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu