• Načítám...
>

Praha 14 šetří další možné propady půdy

  • 4. dubna 2018,
  • 18:22,
  • PRAHA 14,
  • David Wilczek

Bánští záchranáři potvrdili, že podzemní prostor na pozemku ZŠ Bratří Venclíků, který odkryl propad půdy, nesloužil jako protiatomový bunkr. Předběžný průzkum prokázal, že se jedná o dva menší prostory, které se nacházejí v těsné blízkosti. Přestože nehrozí bezprostřední ohrožení dětí, vedení radnice chce zjistit k čemu záhadný objekt sloužil a zda se jich v okolí nevyskytuje více.

Reklama

Pondělní propad zeminy na pozemku ZŠ Bratří Venclíků vzbudil mezi občany obavy, co se vlastně skrývá pod povrchem země a jestli jejich děti budou v bezpečí. Vedení radnice proto povolalo odborníky, aby prostor co nejrychleji zajistili. 

"Ten propad je teď zabezpečen, jednak aby se tam nikdo nedostal shora, tak zároveň ta druhá místnost, která není shora úplně vidět, je zabezpečena tak, aby další propad nehrozil," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

Původní podezření, že se v podzemí nachází protiatomový kryt, či něco podobného, je nepotvrdilo.

"Podzemní objekt by byl právě ten kryt, který by nebyl nahlášen, nebo něco podobného. Ale nic podobného tam objeveno nebylo. Takže je to nějaká dutina, pravděpodobně po stavbě," řekl Vít Svatý, ředitel HBZS Praha. 

"Jsou to 2 místnosti 5x5 metrů, asi 3 metry vysoké, které jsou zevnitř uzavřené. Vede do nich pouze jedna zazděná 150 mm trubka a je tam jedna šachta pro přístup shora. Ta jímka nebyla evidentně nikdy využívána, protože uvnitř je čistá," řekl Radek Vondra. 

Přestože se prokázalo, že se nejedná o protiatomový kryt, je kolem podzemní stavby stále hodně nejasností. 

"Kromě nánosu bahna je ta jímka čistá. Zajímavé je, že izolace je provedena zvenku, nikoliv zevnitř. Takže těžko určit, co tím tenkrát stavař v těch 70. letech chtěl říci," řekl Radek Vondra.

Vzhledem k tomu, že se neví účel stavby, plánuje vedení města provést kontrolu dokumentace sítí, která by mohla prozradit, zda se v okolí nenachází další podobný prostor. 

"Zkoumáme archivy, zkontaktovali jsme správce sítí a zkoumáme důvod, proč tam tento objekt vznikl a k čemu sloužil, abychom si tím byli jisti," řekl Radek Vondra.

Podle starosty Radka Vondry by mělo dojít k zasypání objektu do týdne. Výsledky průzkumu by měly být známy do 2 týdnů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu