• Načítám...
>

Praha 14 využívá chytrá měřidla energií

  • 18. října 2018,
  • 23:21,
  • PRAHA 14,
  • Jaroslav Šetlík

Radnice městské části Praha 14 využívá ve svých budovách tzv. chytrá měřidla energií. Ty mají nejen informovat o spotřebě energií, ale mohou také zabránit vytopení budovy či odhalit havárii vody. Místní radnici tak ušetří nemalé peníze.

Reklama

Radnice Prahy 14 nainstalovala do všech svých budov chytrá měřidla energií. Výjimkou nejsou ani ZŠ a MŠ, kde mimo jiné dokážou zabránit vytopení. 

"Spočívá to v tom, že jsme schopni dohledat, v jaký moment byla jaká spotřeba jednotlivého média. Zároveň, díky funkci vodostopu, jsme schopni předcházet tomu, aby nám během noci v důsledku havárie vody protekla celá škola," řekla Lucie Svobodová, místostarostka MČ Praha 14. 

"Máme pod kontrolou spotřebu vody a v momentě, kdy se děje něco nestandardního, tak jsme okamžitě informováni a ten systém zabrání tomu, aby ten únik vody byl větší, než by byl za normálních okolností," řekl Josef Formánek, zástupce ředitele ZŠ Chvaletická.

Vodostop zachránil od nainstalování měřidel už pětkrát vytopení budov. Pomáhá ale také zjistit např. nadměrný úbytek vody v nočních hodinách a díky tomu ušetřit nemalé peníze.

"My jsme díky zavedení energetického managementu zjistili, že nám systematicky nějakým způsobem uniká voda v jednotlivých budovách. Dnes hledáme, čím jsou ty úniky způsobeny. Někdy je to 100 litrů za noc, někdy 200 litrů za noc. Když to přepočtete na rok, v penězích to dává něco mezi 60 a 100 tisíci korunami, což jsou docela velké částky," řekla Lucie Svobodová. 

Měřidla se dají použít nejen na vodu, ale na všechny energie, které se dají odečítat. 

"Všechno, co nějakým způsobem komunikuje, se dá odečíst. To se odečítá vždy nějakou komunikační technologií buď bezdrátově za využití mobilního operátora nebo v rámci rádiového přenosu z těch průmyslových standardů. Ta data jsou potom koncentrována v rámci nějakého serveru, ukládána do databáze a nad tím se pracuje skrz nějaký software," řekl Jindřich Nerad, vedoucí rozvoje a měření PRE. 

Instalace chytrých měřidel vyšla Prahu 14 na 3,6 milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu