• Načítám...
>

Praha 14 plánuje proměnu centrálního parku

  • 19. března 2019,
  • 18:23,
  • PRAHA 14,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 14 vypsala architektonickou soutěž na novou podobu Centrálního parku. Ten by se měl stát příjemnějším místem pro odpočinek a relaxaci. Radnice předpokládá na revitalizaci, která by mohla začít ve druhé polovině roku 2020, náklady 25 milionů korun.

Reklama

Centrální park na Černém Mostě se dočká revitalizace. Jeho budoucí podobu ukáže vítězný projekt architektonické soutěže, kterou vyhlásila Praha 14.

"Je to veřejná architektonická soutěž, která má kritéria obecně - kvalita návrhu. Součástí kvality návrhu je projednání s veřejností, míra zeleně, doplnění sídlištního charakteru tak, aby ten Centrální park se stal skutečně pulzujícím centrem celého Sídliště Černý Most. To je pro nás hlavní kritérium," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

Kromě nového mobiliáře a osvětlení by měl návrh na budoucí podobu parku počítat také s regenerací zeleně nebo s rozmístěním případných uměleckých děl.

"Hledáme, jestli architekti přijdou s nápadem na nějakou případnou plastiku, mozaiku nebo nějaký jiný nápad, který přinese do toho místa nového svěžího ducha, atraktivitu a osvěží to sídliště. To sídliště si takovou věc zaslouží," řekl Milan Veselý, architekt, člen poroty.

Podle pravidel architektonické soutěže bude po termínu podání návrhu svolána odborná porota, která vybere vítězné návrhy.

"Následně bude připraveno zasedání poroty, kde ty návrhy budou vyvěšeny. Porota se sejde do uzavřeného prostoru a v uzavřeném jednání bude posuzovat a bodovat kvalitu jednotlivých návrhů, bude o nich diskutovat a závěrem bude bodové hodnocení a doporučené pořadí těch návrhů," řekl Radek Vondra.

Před samotnou realizací počítá radnice také s diskuzí s odborníky i místními obyvateli, kteří mohou svými podněty budoucí podobu parku ovlivnit. Pokud půjde vše podle plánu radnice, mohla by revitalizace, jejíž náklady se odhadují na 25 milionů korun, začít v polovině příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu