• Načítám...
>

Cenu Opera Pragensia letos získaly dvě stavby v Praze 15

  • 15. října 2024,
  • 10:35,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

Také letos se Praha 15 zapojila do soutěže Opera Pragensia 2024. Tu každoročně vyhlašuje hlavní město a jednotlivé městské části ve spolupráci s mezinárodním festivalem architektury a urbanismu Architecture Week Praha.

Reklama

Praha 15 se také letos zapojila do soutěže Opera Pragensia 2024. O cenu za architekturu a památkovou péči se městská část uchází po několikáté. V letošním roce ocenění získaly hned dvě stavby a architektům ceny předával sám starosta patnácté městské části.

"My jsme dnes v prostorách České národní banky na akci Opera Pragensia, kde se předávají ceny za architekturu a já mám tu čest dneska předávat cenu za rozvoj a opravu a rekonstrukci kostela Stětí Jana Křtitele v Hostivaři, kde došlo díky architektonickému studiu Raketoplán a spolupráci s farou k rozvoji opravy stodoly, vzniku komunitního centra," řekl Michal Fischer (Společně pro Prahu 15) - starosta MČ Praha 15.

Areál nového komunitního centra teď ještě čeká kompletní rekonstrukce přilehlé zahrady. Její opravu radnice plánuje v dohledné době. I druhá cena za architekturu v Praze 15 pak putovala do Hostivaře.

"Jedná se o projekt kolumbária v Hostivaři, který v tuto chvíli budeme brzy otevírat a realizujeme tím rozšíření hostivařského hřbitova a zároveň tím tento hřbitov povyšujeme do takzvané první kategorie, čili bude na úrovni Vinohradských nebo Olšanských hřbitovů. Bude dostupných zhruba 1500 míst v kolumbárních schránkách a zároveň vzniká takzvaná vsypová loučka," řekla Lucie Kubesa (ODS) - předsedkyně Výboru životního prostředí a pohřebnictví hl. m. Prahy.

Kolumbárium je pro Prahu obecně důležitou stavbou. Nová pohřebiště totiž v Praze vznikají jen zřídka a místa v těch stávajících rychle ubývají. Kolumbárium má navíc podle předsedkyně pražského Výboru pro životní prostředí a pohřebnictví Lucie Kubesa ušetřit místo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu