• Načítám...
>

V Radotíně byl představen nový elektrobus

  • 10. října 2016,
  • 13:58,
  • PRAHA 16,
  • Tomáš Mladějovský

Městská část Praha 16 Radotín se rozhodla modernizovat svou dopravu a proto představila veřejnosti elektrobus, který by měl být součástí integrované dopravy v této části Prahy. Využití tohoto modifikovaného způsobu dopravy by bylo nejenom ekologické, ale i energeticky méně náročnější, než provoz na běžné pohonné hmoty.

Reklama

Tak takovýto malý, energeticky nenáročný a ekologický elektrobus by jednou mohl brázdit po kopcích,kolem Radotína.

„V rámci letošního ročníku Havelského posvícení, jsme sehnali jeden malý elektrobus, takže uvidíme, je to samozřejmě na základě požadavku lidí, ale samozřejmě reflektujeme i na dopravní situaci, kdy ve špičce, se mají lidé problém někam dostat, hlavně do centra Prahy,“ řekl Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16.

„Má kladný vliv na životní prostředí, je to naprosto bez emisní auto, a v podstatě se dobíjí z klasického rozvodu, ze sítě 400 voltů,“ řekl Lubomír Kulhavý, prodejce autobusů.

Zkušenosti jízdou elektrobusem v průběhu Radotínského posvícení ukázaly, že doprava tímto dopravním prostředkem by v radotínských kopcích, i v úzkých silnicích, byla optimální. Svážel by totiž místní obyvatele po dvou trasách, k radotínskému nádraží.

„Ze svého pohledu vidím, že opravdu jsou tu 14 % stoupání, extrémní kopce, výjezdy a úzké uličky, ale v podstatě pokud radnice přistoupí na tento projekt, tak vidí budoucnost provozu v tomto autobuse,“ řekl Lubomír Kulhavý.

Autobus využívá elektrickou energii také k vytápění. Do radotínských kopců se vybíjí asi o 5 % , ale při jízdě z kopce, se naopak nabíjí o 2,5 %. Na jedno dobití ujede přibližně 150 kilometrů. Jeho zvedení na pravidelných linkách v Radotíně, je předmětem jednání především s magistrátem hlavního města Prahy, a počítá se s ním kolem roku 2018. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu