• Načítám...
>

V Radotíně se o svátcích rozezněly zvony

  • 27. prosince 2016,
  • 2:09,
  • PRAHA 16,
  • Jana Schillerová

26. prosince, 2. svátek vánoční, trávili obyvatelé pražského Radotína tradičně venku na náměstí před radnicí městské části. Již po 16. se tu totiž mohli těšit na koncert Pražské mobilní zvonohry.

Reklama

V době vánočních svátků se na náměstí svatého Petra a Pavla v pražském Radotíně rozeznělo celkem 57 zvonů Pražské mobilní zvonohry.

"Tato akce se stala velkou tradicí v závěru vánočních svátků. Dnes je tady mobilní zvonohra pana Manouška již popatnácté," řekl Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16.

Mobilní zvonohra je jedinou ve východní Evropě, a jednou z největších na světě. Radotínem se rozezněly vánoční i populární melodie upravené pro zvony a zvonky, a díky klaviatuře uprostřed zvonohry mohli návštěvníci během koncertu sledovat hru karilonéra.

"Hraje se na to vzdáleně podobně jako na klavír a varhany, ale rozdíl je v té ovládací síle. Je to samozřejmě výraznější síla než na klavírní klaviaturu, ale rozložení těch kláves je stejné, a samozřejmě ten hráč musí trošku respektovat také to, že ty zvony jinak vyznívají. Je to prostě odlišný hudební nástroj," řekl zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Setkání místních obyvatel, vůně svařáku, a příjemné tóny zvonohry se v Radotíně již stali tradicí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu