• Načítám...
>

​Další kontejnery v Radotíně půjdou pod zem

  • 31. ledna 2017,
  • 18:24,
  • PRAHA 16,
  • Redakce

V ulicích Radotína můžete v několika ulicích narazit na podzemní kontejnery, které slouží ke třídění odpadu. K vidění jsou ale jen elegantní sloupky, které dokonale nahrazují povrchové kontejnery.

Reklama

„Celý projekt vznikl před třemi lety. Sledovali jsme výzvy evropských fondů a zjistili jsme, že tam existuje státní fond pro životní prostředí a výzva na nakládání s těmito odpady,“ řekl Miroslav Knotek, místostarosta MČ Praha 16.

Podzemní kontejnery jsou z provozního hlediska pro sběr a třídění odpadu vhodným řešením. Jsou odolné vůči požáru, mají třikrát větší objem než klasické barevné kontejnery a mimo to mají i další výhodu.

„Odstranili jsme i nešvar, kdy několik nepřizpůsobivých občanů tyto kontejnery vybíralo, což způsobovalo nepořádek,“ doplnil Knotek.

Vyprazdňování kontejnerů probíhá každých čtrnáct dní.

„Vyprazdňování probíhá strojem, který hákem vytáhne celý ten kontejner ze země. Odpad vysype a nádobu vrátí zpět,“ řekl místostarosta Radotína Miroslav Knotek.

Pražané patří ve třídění odpadu ke světové špičce. V loňském roce vytřídily víc, než 51 tisíc tun separovaného odpadu. Číslo se neustále zvyšuje a jedním z důvodů je, že kontejnerů na tříděný odpad neustále přibývá.

„Velmi důležitým faktorem ve třídění je docházková vzdálenost. Například v roce 2006 byla tato vzdálenost ke kontejneru 138 metrů a v dnešní době je to 99 metrů,“ řekla tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

V Radotíně zatím najdeme pět míst, kde se podzemní kontejnery nachází. Další lokality pro budování kontejnerů jsou již schváleny. Nově vybudovaná stanoviště budou mít stejnou podobu, která se již dva roky využívá. Prozatím je schváleno pět dalších míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu