• Načítám...
>

Kovbojové z Radotína uspořádali rodeo

  • 22. května 2017,
  • 19:48,
  • PRAHA 16,
  • Redakce

Velké radotínské rodeo o Senátorský pohár se uskutečnilo v areálu Říčních lázní. Návštěvníci si mohli vyzkoušet „dobytkářské“ disciplíny, rychlostní soutěže zaměřené zejména na ovládání koní i jezdecké dovednosti. Letos tu proběhla i volba Miss Rodeo.

Reklama

Westernová hudba, kovbojové vůně potu, koní a hnoje, tak to vypadá na každém správném rodeu. Po dvacáté sedmé už odstartovali tuto show v Radotíně. 

,,Tradiční radotínské rodeo, na které se každý rok těšíme, protože je to první závod sezony," řekl Miroslav Fencl, jezdec rodea.

,,Snažíme se, co nejvíce přiblížit americkému originálu, i když, pochopitelně, musíme přihlédnout z různých důvodu k českému specifiku," řekl Petr Binhack, radní MČ Praha 16.

Slovem rodeo se původně označovala slovo pro zahnání dobytka, i proto většina disciplín westernových akcí a rodea vychází z běžného života rangerů. Disciplíny se tak nazývají Steet wrestling, pokládání telete nebo Trailer Loading, nakládání telete.

,,To je úkon, který vychází z praxe, z běžného dobytkářského života, kdy je potřeba tele vakcinovat, ošetřit nebo něco podobného," řekl Petr Binhack.

Kolébka rodea je v americké Nebrasce a odtud pochází i tradiční rituál, kdy každému rodeu předchází indiánská modlitba. 

,,Mělo by to zajistit zdárný průběh celé akce a celého dění okolo," řekl Štěpán Baldínský, Ten který mluví s kameny, indiánský šaman. 

Diváci sledují rodeo často se zatajeným dechem. Mezi jezdci rodea najdete řadu profesionálních jezdců.

,,Jezdím na koních celý život, protože jsem bývalý dostihový jezdec, a když jsem v takovém pomyslném důchodu, tak jsem se začal bavit a jezdit rodeo před deseti lety," řekl Miroslav Fencl.

Velké Radotínské rodeo o Senátorský pohár je součástí celoročního seriálu mistrovství České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu