• Načítám...
>

Radotínská fara oslaví své sté výročí netradičně

  • 3. července 2017,
  • 13:23,
  • PRAHA 16,
  • Tomáš Mladějovský

Radotínská fara v Městské části Praha 16 slaví letos sto let od svého založení. Při této příležitosti se zhotovuje mozaika s motivem stromu života, která bude umístěna nad průčelím radotínské fary. Měřit bude šest metrů čtverečních a sestavuje se z kamene a ze štípaných smaltovaných kostek.

Reklama

Myšlenka na vytvoření mozaiky, která bude zdobit faru kostela sv. Petra a Pavla v Radotíně, vznikla po studování farní kroniky která udává, že fara vznikla 1. září roku 1917.

"Tehdejší pražský arcibiskup Pavel Huyn založil samostatnou farnost Radotín a moji předchůdci si ho velmi považovali. Připomínají to a také to slavili. Slavili 20. výročí, 25. výročí a tak jsem si říkal, co by asi dělali, kdyby slavili 100. výročí. Tak jsem se tedy rozhodl pro mozaiku, pro kterou tady na faře máme místo, neboť je tady taková plocha bez oken a ta mozaika se tam bude vyjímat," Zdeněk Skalický, farář radotínské farnosti u kostela sv. Petra a Pavla.

Motiv stromu života, který mozaika znázorňuje, rozhodně nebyl zvolen náhodně.

"Strom života je starokřesťanský symbol související s naší vírou. Už Kristus říká v evangeliu, že nebeské království je podobné stromu, v jehož větvích hnízdí ptáci. Těmi ptáky jsou myšleny lidské duše," řekl Zdeněk Skalický.

Mozaika je sestavena z tisíců kousků skla a vápence.

"Sklo nám dává barevnost a lesk, a kámen zase takovou sametovou hebkost. Pozadí jsme dělali kamenné a ty motivy, ptáci a strom, jsou vesměs skleněné," řekl Petr Hampl, restaurátor a malíř.

27. srpna bude mozaika slavnostně požehnána arcibiskupem Dominikem Dukou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu