• Načítám...
>

Zvonohra opět po roce rozezněla Radotín

  • 27. prosince 2017,
  • 10:51,
  • PRAHA 16,
  • Jana Schillerová

Tradičně již 17. rokem zahrála na 2. svátek vánoční v Radotíně unikátní zvonohra. Unikátní zvonohra, největší svého druhu na světě, zahrála vánoční koledy a známé melodie a zakončila tak kulturně společenský život pro rok 2017.

Reklama

V Radotíně se opět po roce rozezněla jedinečná mobilní zvonohra. Evropský unikát 57 zvonů zazněl na náměstí sv. Petra a Pavla v podání carillonéra Radka Rejška. 

"Je to takový hybrid mezi klavírem, varhanami a xylofonem. Klavírní technika je tady potřeba z hlediska motoriky a dynamiky, varhany - to je hra pedálem a xylofon, ty klávesy mají zhruba podobné proporce," řekl Radek Rejšek, carillonér. 

Místní obyvatelé mohli slyšet klasický vánoční repertoár, i populární melodie upravené pro zvony a zvonky.

  "Hrát nějaké závažné věci, to by asi nebylo vhodné. Spíš je ten repertoár takový odlehčenější, vánoční koledy, lidové písně a tak dále," řekl Radek Rejšek. 

Pražská mobilní zvonohra je evropským unikátem a nápad na její stavbu vznikl před 17 lety v hlavě Petra Rudolfa Manouška. 

"Prvně jsem to viděl v Holandsku někdy v roce 90 a od té doby jsem o tom spíše snil, že by to bylo něco úžasného pro Českou republiku. Na tu realizaci došlo se zpožděním, ale nosil jsem to v hlavě dlouho. Existuje 5 mobilních zvonoher na světě, které jsou zhruba stejně veliké - tato je z nich největší," řekl Petr Rudolf Manoušek, zvonař a majitel zvonohry. 

"MČ Praha 16 je vedle Prahy 4 jediná, která od toho roku 2001 pravidelně každý rok koná tuto pražskou mobilní zvonohru," řekl Miroslav Knotek, místostarosta MČ Praha 16. 

anketa 

"Jde i o setkávání. Lidé se sice potkávají, ale potkávají se tady i lidé, které se nevidí během celého roku," řekl Miroslav Knotek. 

Radotínská radnice pro své občany mimo zvonohry připravila také velkolepý ohňostroj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu