• Načítám...
>

Radotínská lávka bude zavřena do konce dubna

  • 10. dubna 2018,
  • 16:52,
  • PRAHA 16,
  • Milan Řepka

Radotínská lávka bude až do konce dubna uzavřena. Čeká ji totiž poslední etapa oprav. Lávka v Radotíně přitom pochází z roku 1995.

Reklama

Radnice MČ Praha 16 přistoupila k opravě Radotínské lávky na základě statického posudku, který si nechala na přemostění Berounky zpracovat, a který konstatoval vážná poškození. 

"Ta první etapa už je vidět, jsou tam takové 2 sloupy, kterými jsme lávku podepřeli. Nahoře bude ještě takové menší zpevnění, kde se ten hlavní nosník, který drží tu lávku, ještě bude zpevňovat ocelovými pásy," řekl Milan Bouzek, místostarosta MČ Praha 16. 

Pěší lávka přes Berounku je dlouhá 80 metrů a její mostovka je široká 3 metry. Po technické stránce se jedná o tzv. hybridní ocelovo-betonovo-dřevěnou konstrukci. Cílem tehdejšího projektu bylo lávku zavěsit na lipenské straně pouze na 1 podpěru tak, aby se konstrukce na protějším, radotínském břehu, dotkla jen velmi lehce. Památkáři však tehdy nepovolili, aby pylon převýšil výšku místního kostela a tak došlo ke snížení hlavního pylonu a na protějším břehu musela být vybudována nosná konzole. Geometrie původního projektu se tak zcela rozrušila. 

"Ta lávka slouží zhruba 17 let, ale bohužel už při zahájení se tu objevily nějaké problémy a po povodních v roce 2002 a 2013 se stav lávky natolik zhoršil, že bylo doporučeno ji zlikvidovat," řekl Milan Bouzek.

Oprava Radotínské lávky přes Berounku, která je oblíbenou spojnicí mezi Zbraslaví, Lipenci a Radotínem, potrvá až do konce dubna letošního roku. Ovšem i poté vedení radnice MČ Praha - Radotín počítá s tím, že ji nahradí lávkou novou, a to přibližně v roce 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu