• Načítám...
>

Berounce hrozí splavnění dopravními loděmi

  • 21. května 2018,
  • 16:58,
  • PRAHA 16,
  • Kristýna Svobodová

Stát zvažuje splavnění Berounky. Tento záměr ale podle některých starostů obcí ohrozí přírodní ráz řeky. Okrajové městské části se proto obrátily otevřeným dopisem na vládu. Chtějí, aby byla Berounka vyškrtnuta ze seznamu splavných řek.

Reklama

Berounce hrozí splavnění dopravními loděmi. Umožňuje to zákon o vnitrozemské plavbě. Řeka je v něm totiž vedena v seznamu toků, určených pro motorovou lodní dopravu. Na tiskové konferenci v Praze 16 proti tomu vystoupili zástupci hlavního města a městských částí kolem dolního toku Berounky. 

"Berounka, ten její úsek mezi Radotínem a Černošicemi a dál, patří mezi poslední velké řeky v ČR, které mají přírodní charakter. Ta řeka je tady velmi mělká, je proudná, a prohloubení toho přírodního koryta by tady znamenalo naprosto zásadní změnu ekosystému," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy.

"Aby se ta řeka splavnila, tak by se muselo to koryto regulovat, bylo by tady spoustu bagrování. Muselo by se betonovat nebo kameny zpevňovat břehy, musely by se stavět nové jezy, u nich by se musela stavět zdymadla. To všechno jsou zásahy, které do přírody vůbec nepatří, prostě to nedopustíme. A proto, že ten záměr je neproveditelný v tomto údolí, přes odpor starostů, před odpor místních obyvatel, je potřeba ho vypustit. Je to nesmysl, který by neměl v tom zákonu být," řekl Filip Kořínek, starosta města Černošice.

"Ono to v současné době není úplně aktuální, ale trochu nám dochází trpělivost, protože se snažíme apelovat dlouhodobě na naše legislativce, aby se zasadili o změnu té platné legislativy, kterou je potřeba udělat, a víceméně Berounku vyřadit z toho generelu splavňovacích řek," řekl Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16. 

Úsek od prvního do sedmatřicátého kilometru je v zákoně veden jako splavný už přibližně 20 let. Přesto se Ministerstvo dopravy chce domluvit. 

"My samozřejmě v této věci jednáme s Ministerstvem životního prostředí a hledáme kompromisní řešení. Takže pro Ministerstvo dopravy to určitě ještě není uzavřená záležitost. Máme snahu se domluvit na tom, kde je dobré zachovat to splavnění a kde je možné diskutovat o vyjmutí u Berounky," řekl Zdeněk Neusar, tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR. 

Ministerstvo dopravy v tuto chvíli připravuje studii vodních cest, kde se bude řešit i tato problematika. Výsledky by měly být známé v závěru příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu