• Načítám...
>

V kostele sv. Martina se konala Noc kostelů

  • 27. května 2019,
  • 12:28,
  • PRAHA 17,
  • Lucie Sinková

Noc kostelů - během této akce se veřejnosti otevírají věže, kaple, křížové chodby či rajské zahrady, které mnohdy bývají v průběhu roku veřejnosti nepřístupné. I Praha 17 se zapojila do této celorepublikové akce. Program se konal v kostele sv. Martina.

Reklama

Takto začala Noc kostelů v Praze - Řepích. Malý románský kostel sv. Martina se otevřel obyvatelům Prahy 17.

"Je vlastně smyslem té akce umožnit přístup lidem do prostoru, kam obvykle přístup není. Většinou je zajímá věž nebo to, zda má kostel kryptu, případně nějaký prostor, který se obvykle při bohoslužbách neotevírá. Takže ten bývá otevřený," řekl Řehoř Žáček, farář.

anketa

Jedenáctý ročník, do kterého se zapojilo více než 1 600 kostelů, opět nabídl pestrý kulturně duchovní program. V kostele sv. Martina byla pro návštěvníky připravena komentovaná prohlídka a varhanní koncert.

"Já si představuji, že tu prohlídku kostel udělám spíše v tom smyslu, že lidem vysvětlím co to kostel je, proč kostel bývá uspořádán tak, jak je uspořádán, jaké jsou hlavní části kostela, že mají vždy nějaký svůj symbolický význam a ta historická fakta, tedy kdy to bylo postaveno a podobně, necháme spíše pro ty zvídavější," řekl Řehoř Žáček.

Noc kostelů vznikla v Německu v roce 2001. Do ČR se dostala až o 8 let později. Od té doby je velmi oblíbenou a navštěvovanou akcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu