• Načítám...
>

Nad Prahou 17 létali draci

  • 14. října 2019,
  • 12:42,
  • PRAHA 17,
  • Ladislav Jakub

Nad Prahou zase létají draci. O víkendu obsadili nebe nad úřadem Prahy 17 v Řepích. Konala se tam totiž už 11. Řepská drakiáda. Soutěžilo se ve dvou kategoriích, od 0 do 9 let a od 9 do 99 let. Ty nejlepší modely draků vlastní výroby, ale i těch zakoupených, zhodnotil mnohonásobný mistr světa v leteckém modelářství a stavitel draků Jiří Kalina.

Reklama

Na louku před řepskou radnicí v Praze 17 dorazil mistr světa v leteckém modelářství a stavitel draků Jiří Kalina. Přijel se přesvědčit, jaké draky tady mají a ohodnotit ty nejlepší. Počasí jedenácté Řepské drakiádě přálo.

"Počasí je super. Já musím říci, že jsou na to obyvatelé už zvyklí a oni sami se vždy ptají, jestli to bude příští rok také," řekl Martin Marek, místostarosta MČ Praha 17.

Porota vybírala nejlepší vzhled draka a nejlepšího draka vlastní výroby.

"Já spíš oceňuji, když to dítě to opravdu umí samo a není to jen tak, že mu to rodiče dají do ruky aby létalo. Toho si cením více, než že to není třeba pěkně postavené," řekl Jiří Kalina, mistr světa v leteckém modelářství.

Sestrojit takového draka a následně ho ve vzduchu uřídit totiž není jednoduché.

"Má to stejné vlastnosti jako letadlo. Musí to mít vztlak, musí to mít těžiště," řekl Jiří Kalina.

"Já si pamatuji, že tady byl drak, se kterým pán stál, měl naviják jako na ryby a ten drak byl tak vysoko, že to skoro nebylo ani vidět," řekl Martin Marek.

Chce to zkrátka vyzkoušet. Chce to píli a také sebedůvěru.

"Jsem tu poprvé a doufám, že vyhraji," řekl Vašík Synek, soutěžící.

Sami jsme se mohli přesvědčit, že věk nehraje v této zábavně sportovní disciplíně žádnou roli.

"Za měsíc máme 3 roky, takže jsme rádi, že jsme se umístili za maximální snahu," řekl otec soutěžícího Sebastiana Vlčka.

Nejdůležitější je podle Jiřího Kaliny snaha.

"Jednoznačně by to bez pana Kaliny šlo hodně těžko. Pan Kalina si ještě nevychoval svého nástupce, takže pan Kalina je takový náš drak," řekl Martin Marek.

Už teď se všichni těší na příští, už dvanáctou, Řepskou drakiádu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu