• Načítám...
>

Praha 17 oslavila svátek sv. Martina

  • 12. listopadu 2019,
  • 22:19,
  • PRAHA 17,
  • David Wilczek

Tradiční oslavy svatého Martina přilákaly v Řepích stovky návštěvníků. Společně si tak připomněli a zároveň uctili lampionovým průvodem tuto významnou postavu křesťanství, která byla považována za patrona chudých. Na závěr programu nechyběl ani slavnostní ohňostroj.

Reklama

Vedení Prahy 17 uspořádalo už tradiční Svatomartinské oslavy. Ty byly zahájeny v kostele sv. Rodiny, kde si přítomní připomněli význam svátku sv. Martina.

"On potom později dostal sen, ve kterém se mu představil Kristus oděný právě tou polovinou pláště, kterou dal tomu chudému žebrákovi. A pro něj to znamenalo to, protože on byl už v té době, kdy dával plášť tomu chudému muži, katechumen, tedy čekatel křtu, už byl na cestě stát se křesťanem, že je to událost, která to nějakým způsobem jemu potvrdila, tu správnost jeho rozhodnutí," řekl Řehoř Jiří Žáček, farář kostela sv. Martina.

Poté se všichni vydali na lampionový průvod i se sv. Martinem na koni. Společně pak došli až ke kostelu, který symbolicky nese jeho jméno.

"A ten je ze 13. století. Patří tedy k jedněm z nejstarších v Praze. Je románského původu. A ten Svatomartinský průvod právě souvisí s tím dnešním patronem. Slavíme takovou velkou poutní slavnost k tomu sv. Martinovu, tedy patronovi toho řepského kostela," řekl Řehoř Jiří Žáček.

Praha 17 považuje sv. Martina za svého patrona, což dokládají i symboly zobrazené ve znaku této MČ.

"V našem znaku máme meč a plášť sv. Martina, máme tady kostelík a prostě sv. Martin k Řepům patří," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17.

Doprovodný program následně pokračoval na louce před radnicí, kde se mohli malí i velcí poutníci občerstvit. Na závěr nechyběl ohňostroj, kterému přihlíželo několik stovek lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu