• Načítám...
>

V KC Průhon připomněli listopad ´89 dva literáti

  • 13. listopadu 2019,
  • 15:23,
  • PRAHA 17,
  • Lenka Castillo

Kulturní centrum Průhon v Praze 17 připravilo pro veřejnost večer autorského čtení. Svoji tvorbou provedli diváky spisovatelka, scénáristka a publicistka Tereza Brdečková a písničkář, básník a spisovatel Jiří Dědeček. Jednalo se o předposlední pořad z pásma, které KC Průhon ve spolupráci s městskou částí zorganizovalo k 30. výročí pádu železné opony.

Reklama

Připomenout listopadové události a oslavit 30. výročí sametové revoluce se rozhodlo i Kulturní centrum Průhon s podporou MČ Praha 17.
Spíše o vesele pojatý večer autorského čtení se postarali dva literáti, Jiří Dědeček a Tereza Brdečková. Mimo jiné i filmařka se vrací při čtení ke svým fejetonům, které vznikly chvíli po ´89.
A takto na pohnuté období vzpomíná.

"Mně bylo 33 a to už mám vzpomínky jaksi vyzrálé, ale zároveň jsem měla tehdy dvouletou holčičku, kterou jsem tlačila v kočárku, ona měla takovou trikoloru. A občas jsem na ty demonstrace nemohla a dívala jsem se na svého manžela pana Dědečka jak v televizi zpívá na Letné," řekla Tereza Brdečková.

A právě v podání Jiřího Dědečka zazněly během večera písně z dob totality jako vzpomínka na minulý režim.
Autor četných rozhlasových a televizních pořadů složil mnoho protestsongů zejména v 70. a 80. letech. Jako spisovatel tvořil dříve zejména pro dospělé čtenáře, nyní se více zaměřuje na ty dětské.

"Vkládám do těch básniček jakési druhé pozadí pro rodiče, takže když rodiče čtou dětem báseň Čapí hnízdo, tak se sami smějí, ale děti slyší o čápovi, který si staví hnízdo akorát že na to nakradl chrastí," řekl Jiří Dědeček.

Jak knihy Dědečka tak jeho ženy bylo možné si na akci zakoupit.

"Tohle je už předposlední z akcí a ještě nás čeká divadlo Audience v Kulturním domě na Bílé Hoře, 21. listopadu," doplnila Kristýna Pixová, produkční KC Průhon.

Jiří Dědeček a Tereza Brdečková se svým programem ale zdaleka nekončí. Oba se shodují, že je třeba minulou dobu stále si připomínat. Ke konci roku proto představí nový písničkový recitál, se kterým plánují objet celou Českou republiku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu