• Načítám...
>

Základní školy restartují školní rok

  • 28. května 2020,
  • 12:07,
  • PRAHA 17,
  • Ladislav Jakub

České školy postupně restartují školní rok 2019/2020. Ale s větším úsilím, než při tradičním zahájení výuky v září. Například Základní škola generálporučíka Františka Peřiny v Praze 17 funguje ve dvojím režimu. Část žáků už opět usedá do lavic ve třídách a část se stále učí doma prostřednictvím internetu.

Reklama

Na letošní školní rok, který začal vlastně dvakrát, žáci ani kantoři nezapomenou. Po pandemii koronaviru se do školy vrátila ale jen část dětí. Výuka probíhá jen na prvním stupni a v devátém ročníku. A navíc je dobrovolná.  Do základní školy generálporučíka Františka Peřiny v Praze 17 dochází dnes zhruba polovina z více než třináctiset žáků. A to pěkně postupně. Paní ředitelka vyvolává každou třídu zvlášť, v jiný čas a u jiného vchodu. S rouškou a dezinfikovanýma rukama. 

"Rouška je povinná při vstupu a když se děti pohybují v prostorách, kde jsou i ostatní. Ve třídách je to už jen na pováženou rodičů a učitelů. Já bych řekla, že takových 90 procent dětí si roušku při vyučování sundavá," řekla televizi Praha Jarmila Pavlišová, ředitelka Základní školy generálporučíka Františka Peřiny v Praze 17. 

Žáci, kteří zůstali doma, komunikují s paní učitelkou přes internet. Ti, kteří přišli do školy, tam tráví maximálně 4 nebo 5 hodin dopoledne. Čeština, matematika, prvouka, vlastivěda nebo cizí jazyk, sem tam nějaká ta písnička k zazpívání a pak rychle na oběd. Ale taky každý zvlášť... A po chodbách jen s rouškou. 

"Je to samozřejmě náročnější pro ty učitele, protože musí vypracovávat práci pro děti,  které jsou  doma a zároveň i vyučují," dodává ředitelka školy. 

Dítka, která přijdou do školy, musí pamatovat na tři věci - na správné umytí rukou, roušku a rozestupy. 

"Kdyby dítě potřebovalo, tak desinfekce je pochopitelně i na záchodech. A pak když jdou na oběd, tak jsou opět dezinfikovány - před obědem a před odchodem domů," připomíná  Jarmila Pavlišová. 

"I vydávání obědů má svá pravidla. Děti se tu nesmějí potkávat jinak, než ve skupinkách, ve kterých mají dopolední blok. Takže děti se ve školní jídelně střídají zhruba po 25 minutách. Musí dodržovat rozestupy, " doplňuje zástupkyně ředitelky Olga Panošová. 

Ale i při samotném vydávání jídla se změnila pravidla. 

"Zatímco při běžném stravování si děti berou tácy samy, tak teď jim to paní kuchařky připravují, takže už dostanou tác, který je naložen jídlem a pitím", prozrazuje Jarmila Pavlišová. 


Kdy se provoz školy vrátí do doby před pandemií, zatím nikdo netuší. Ladislav Jakub, televize Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu