• Načítám...
>

Cedule v Praze 17 odkazují na významné výtvarníky

  • 29. května 2020,
  • 14:27,
  • PRAHA 17,
  • David Wilczek

V Praze 17 je 16 ulic pojmenovaných po významných českých umělcích, kteří byli členové spolku Mánesa. Radnice této městské části se proto rozhodla si tento rok připomenout 200 let od narození malíře Josefa Mánese. Nechala proto instalovat doplňkové značky osobností, které následovali jeho odkaz.

Reklama

Spolek výtvarných umělců Mánes byl založen v roce 1887. Jeho členy byli největší výtvarníci své doby, kteří se hlásili k odkazu malíře Josefa Mánese.  V Praze 17 je 16 ulic pojmenovaných po některých z nich, jedná zejména o sochaře. Místní obyvatelé se s nimi mohou blíže seznámit prostřednictvím doplňkových cedulí, které nechala instalovat radnice této městské části. 

"V tomto roce slavíme výročí 200 let od narození Josefa Mánesa. Založil takzvaný spolek Mánesovci a my po nich máme pojmenovaných asi 16 ulic," starostka MČ Praha 17

Mezi nejvýznamnější sochaře patřili Jan Lauda, Vincenc Makovský či Břetislav Benda. 

"Břetislav Benda byl jeden z posledních žáků velkého českého sochaře J.V. Myslbeka, zakladatele českého sochařství. Zabýval se figurální tématikou," doplnil člen výboru spolku výtvarných umělců Mánes, Vojtěch Malaník. 

Některá díla jmenovaných sochařů jsou umístěna ve veřejném prostoru. Přestože jsou na první pohled místních lidí skrytá, tvoří už několik let neodmyslitelnou kulisu. 

"V Laudově ulici je lachtan, kterého jsme v minulosti přestěhovali na viditelnější místo a zrovna tak dneska stojíme v Bendově ulici, kde je krásná socha od Břetislava Bendy. Ta zde byla instalována už v roce 1990 a už zarostla stromy, takže není skoro vidět. I tuto  jsme se rozhodli přestěhovat na viditelnější místo," prozradila starostka MČ Praha 17, Jitka Synková. 


Další díla těchto výtvarníků mohou zájemci obdivovat v Kulturním centru Průhon. Zde je připravena výstava s názvem Sochaři Mánesa, která bude otevřena do 31 října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu