• Načítám...
>

Výstava v Praze 17 přibližuje vznik poutního místa

  • 27. října 2020,
  • 17:21,
  • PRAHA 17,
  • Jaroslav Šetlík

Až do konce listopadu si mohou lidé prohlédnout výstavu, která se váže ke 400. výročí bitvy na Bílé Hoře. K vidění je ve venkovních prostorách Poutního místa Panny Marie Vítězné v Praze 17 a to každý den od devíti hodin do půl páté.

Reklama

Ve venkovních prostorách Poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře probíhá v těchto dnech výstava. Ta se váže ke 400. výročí bitvy na Bílé Hoře.

"V neděli 8. listopadu 2020 si připomeneme významný milník našich dějin. Bude to přesně 400 let ode dne, kdy proběhla bitva na Bílé Hoře. Tato bitva byla krátká, trvala necelé dvě hodiny, ovšem její důsledky pociťoval český národ dalších 300 let ve své historii. Porážka znamenala velkou společenskou změnu, zásadní omezení vlivu stavů a přechod absolutismu," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17. 

"K této výstavě byl nález dobových dokumentů, které se našly v makovici kříže na centrální kopuli Poutního kostela. Našli jsme tam dokumenty zachycující postupnou výstavbu areálu. Tyto dokumenty jsme nalezli v roce 2017 a už tehdy jsme si mysleli, že bude vhodné ke 400. výročí bitvy uspořádat výstavu, kde tyto dokumenty představíme a představíme i pár důležitých informací k tomuto areálu," řekla Petra Pavlíčková, sestra opatství Venio. 

Výstava je volně přístupná v ambitech poutního místa. Navštívit ji můžete až do konce listopadu a to každý den od devíti hodin do půl páté odpoledne. 

"Současná doba kultuře mnoho nepřeje, ale na tuto výstavu, která probíhá v Poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře, se mohou všichni přijít podívat. Tímto bych je chtěla srdečně pozvat," řekla Jitka Synková.

Spolu s výstavou představila Praha 17 také brožuru, která mapuje vznik tohoto poutního místa. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu