• Načítám...
>

Řepští obyvatelé šli tradiční průvod sv. Martina

  • 12. listopadu 2021,
  • 16:31,
  • PRAHA 17,
  • Marek Tereba

Tradiční oslavy svatého Martina přilákaly v Řepích po roční pauze stovky návštěvníků. Účastníci se opět prošli od Kostela svaté Rodiny až na louku před radnici, kde na ně čekalo velkolepé překvapení. Jaké? Podívejte se na reportáž.

Reklama

I letos se 11. listopadu sešly rodiny s dětmi v Řepích, aby si užili tradiční akci Svatomartinský průvod. Ten byl jako již tradičně zahájen v Kostele svaté Rodiny, kde se i nejmladší účastníci průvodu dozvěděli, kdo to vlastně ten svatý Martin byl a proč je spojen s jedením husy. 

"V tom církevním kalendáři si v každém tom dni připomínáme nějakého světce, obvykle to bývá den úmrtí. U toho sv. Martina to bývá den jeho biskupského svěcení. To, co jsem objevil a co řeknu tedy u toho kostela sv. Martina, je tady ta tradice svatomartinské husy. Ten sv. Martin, když měl být zvolený nebo provolaný biskupem v Tours, kde jim zemřel předtím biskup Libor, tak ho tam prý vylákali, aby ho provolali biskupem a on, jak to zjistil, se šel schovat mezi husy a prý ho ty husy kejháním prozradily. Takže na památku této příhody se ta svatomartinská husa nějakým způsobem tradičně připravuje právě kolem tohoto dne," řekl Řehoř Jiří Žáček, farář. 

Další zastávkou byl právě kostel svatého Martina a následně se dav přesunul na louku před radnici. Tam následoval čaj na ohřátí a nakonec opravdové překvapení. 

"Já jsem strašně rád, že jsme mohli po roční pauze navázat na opravdu velikou tradici, která tady je a myslím si, že letos jsme to pojali trošku ve větším stylu, protože po té pauze si to všichni zaslouží a jestli vůbec bude moci brzy něco být, asi proto jsem nadšený," řekl Martin Marek, místostarosta MČ Praha 17.

Účast byla letos v historii průvodu největší a překonala tisícovku účastníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu