• Načítám...
>

Soubor Musica Marcato zpíval pro benediktínky

  • 12. června 2018,
  • 0:08,
  • PRAHA 17,
  • Blanka Holoubková

Lidové písně i filmové melodie zazněly v Praze 17 - Řepích během benefičního koncertu pro Bílou Horu. Musica Marcato je soubor složený z dětí ve věkovém rozmezí 4 - 15 let. A volba tohoto souboru rozhodně nebyla šlápnutím vedle. Koncert přilákal spoustu návštěvníků.

Reklama

Nádvoří poutního místa Panny Marie Vítězné se rozeznělo hudbou. Konal se tu koncert pro Bílou Horu.

"Jedná se o dětský soubor, jmenuje se Musica Marcato a tvoří ho děti z části z naší rodiny + děti našich kamarádů, takže už jich je celkem asi 25," řekla Veronika Kopecká, vedoucí souboru Musica Marcato.

A koncert to byl benefiční. Jeho výtěžek bude věnován na obnovu poutního místa Panny Marie Vítězné.

"Není to začátek renovace, my na tom pracujeme už téměř 10 let a teď jde hlavně o závěrečné kroky, o opravu fasády přední části kostela, protože zezadu a na věži a podobně je vidět, jak moc práce se tam udělalo, ale zepředu potřebujeme ještě určitou částku, která by nám moc pomohla to dotáhnout," řekla Sestra Francesca, benediktínka.

"Poslední benediktínka skončila v Čechách někdy v roce 1925, takže hledali klášter. Ten klášter tady našli pod křídly benediktinů, tak jsme jim samozřejmě chtěli pomoci, aby se ten klášter opravil," řekla Radmila Iblová, architektka. 

"Rozpočty před 3 nebo 4 lety byly asi přes 30 milionů a teď se to dělá postupnými kroky, jak se shánějí peníze," řekl Michal Ibl, architekt.

"Proto se pořádají např. tyto kulturní akce, které jsou tzv. benefiční. V únoru roku 2018 bylo toto místo prohlášeno národní kulturní památkou, takže je skvělé, že to je otevřené veřejnosti, a že spousta lidí se sem může přijít podívat," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17. 

Obnovu poutního místa Panny Marie Vítězné je možné podpořit i mimo konání kulturních akcí. Více informací k tomu naleznete na webových stránkách www.benediktinky.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu