• Načítám...
>

V Řepích pokřtili knihu o historii městské části

  • 11. září 2018,
  • 17:44,
  • PRAHA 17,
  • Jan Varga

Další publikace o historii a zajímavostech pražské části Řepy je na světě. Historik Jaroslav Hájek totiž vydal knihu Řepy krásné, Řepy mé, kterou slavnostně pokřtil v kulturním centru Průhon.

Reklama

Řepská historie, která se táhne už přes tisíc let, zaslouží zmapovat. O to se znovu pokusil historik Jaroslav Hájek, který je autorem zbrusu nové publikace Řepy krásné, Řepy mé. Ta shrnuje zajímavé události za posledních 400 let. 

"Je to shrnutí všech významných osobností, které v Řepích vyrostly, nebo jsou s nimi nějak spjaty. Je tam spousta sportovců, hudebníků, muzikantů, herců a podobně," řekl Jaroslav Hájek, historik.

Publikace o historii MČ je už druhou v pořadí. První díl vyšel v roce 2006. Aby Jaroslav Hájek uspořádal zajímavosti z historie Řep, vyžadovalo to od něj mimo jiné spoustu hodin strávených v archivech. Mnoho cenných dokumentů také zachránili jeho předkové. 

"Např. když byla doba okolo roku 1948, tak se vyhazovalo do skládek spousta zajímavých dokumentů. Některé samozřejmě choulostivé. Ty jsem všechny soustředil díky mým předkům, kteří to soustředili, nosili to domů a podobně," řekl Jaroslav Hájek.

Že je řepská historie skutečně bohatá dokazuje fakt, že se ani do druhého dílu nevešly všechny dokumenty a fotografie, které autor zamýšlel použít. Přes to se mohou zájemci o publikaci těšit na více než 500 dobových fotografií.

"Je skvělé, že jsou takoví lidé jako pan Hájek, kteří se té historii věnují. On přispívá několik let do našeho časopisu Řepská sedmnáctka. Musím říci, že jeho články o historii jsou asi nejvíce čtené v našem časopisu a lidé se nás i zpětně ptají na nějaké číslo, když jim nějaký kousek té historie utekl," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17. 

Publikaci o Řepích si mohli zájemci ihned na místě zakoupit. Bude ale volně k prodeji v KC Průhon, v knihovně ale také třeba na internetu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu