• Načítám...
>

Díky pražským dětem studuje indická dívka

  • 20. prosince 2018,
  • 21:58,
  • PRAHA 17,
  • Jan Varga

Díky koncertu pražských žáků Základní školy Generálporučíka Františka Peřiny může studovat dívka žijící v Indii. Jedním hudebním vystoupením dokážou žáci pokrýt její roční studium. Dívce takto pomáhají už devátým rokem.

Reklama

Hudba, tanec i zpěv pro dobrou věc. O tom je projekt Benefice Aruna, který pořádají na ZŠ Genpor. Františka Peřiny. Díky tomu může studovat indická dívka Aruna, kterou projektem základní škola podporuje. 

"Na internet jsme napsali charitativní diecézi, která nabízí adopci na dálku. Jak jsme prohlíželi jednotlivé děti, tak takto se mám zalíbila i kvůli jménu. Takže jsme vybrali Arunu Rabitu. Připravili jsme první koncert, vstupné na koncert bylo od všech dětí z druhého stupně 20 korun. Druhý stupeň bylo tedy publikum, učitelé byli pozváni také. Těch 20 korun se posbíralo a poslalo se pro Arunu," řekla Helena Drahošová, organizátorka projektu. 

Náklady na roční studium v Indii činí bezmála 5 tisíc korun. Tolik se podaří žákům vysbírat za jeden jediný koncert a dívku tak mohou držet na studiích už devátým rokem. Aby nešlo pouze o dobročinnost ale platící si také přišli na své, pomáhá projektu pomocník z hudební branže, který např. vybírá účinkující. 

"Víceméně jsem tady v roli moderátora, občas samozřejmě jako vystupující. Jsem muzikálový herec a zpěvák, takže se snažím trochu uplatit i své zkušenosti. A výroba základů a ozvučení, to je ta moje role. Dětí se rok od roku hlásí poměrně velké množství, takže teď už jsme krutí a vybíráme tak, abychom se vešli do 2 hodin toho koncertu, protože bychom tu jinak byli celé dopoledne," řekl Miroslav A. Maxant, organizátor projektu. 

Letos se návštěvníci koncertu dočkali i samotné Aruny, respektive pouze její představitelky, která se svými kamarádkami zatančila v indickém stylu. 

"Na začátku uvidí žáci jen moji siluetu. Ten, kdo je Arunou, se odhalí až ve druhé polovině vystoupení. Budu tady ještě tančit indické tance," řekla Anna M. Ashrafová, vystupující.

Aruna je teď díky žákům už ve 12. ročníku studia. Cílem projektu, který ve škole probíhá, je dovést Arunu na dálku k jeho zdárnému dokončení. A kdo ví? Třeba se na žáky přiletí pravá Aruna jednou podívat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu