• Načítám...
>

Praha 18 usiluje o znovuotevření bazénu v Letňanech

  • 6. ledna 2022,
  • 16:40,
  • PRAHA 18,
  • Marek Tereba

Důvodů pro uzavření bylo podle provozovatele několik. Omezení v době první vlny pandemie, následný pokles návštěvnosti i růst ceny energií.

Reklama

31. prosinec 2021, poslední den uplynulého roku, a také poslední den, kdy bylo možné zaplavat si v bazénu Lagoon v Letňanech. Od prvního ledna již zeje prázdnotou. Důvodů pro uzavření bylo podle provozovatele několik. Omezení v době první vlny pandemie, následný pokles návštěvnosti i růst ceny energií.

„A čtvrtý důvod je nepřidělení finanční dotace ze strany hlavního města Prahy za rok 2021," doplnil Eduard Mikyska, jednatel firmy Letňany Lagoon.

Někdo by vám mohl oponovat tím, že jste soukromý vlastník a proč by měl magistrát platit provoz bazénu, který nepatří magistrátu.

„Je potřeba zdůraznit, a to lidé nevědí, že provoz bazénu není podnikatelská činnost, ale je to opravdu veřejná služba. My jsme zhruba před šesti měsíci, přesně 13.7. 2021, požádali radního pana Šimrala o schůzku, abychom s ním řešili problém těch grantových prostředků. My se pohybujeme, v rámci rozhodnutí Prahy, v takzvaném režimu de minimis, což je směrnice a opatření Evropské komise, které nemá zvýhodňovat některé podnikatelské subjekty oproti jiným. Problém de minimis, už jsme na to upozorňovali před těmi šesti měsíci, je řešitelný. Jsou tam návrhy různých výjimek. Bohužel doposud se tak nestalo, a proto vlastně musel být bazén zavřený," vysvětlil Eduard Mikyska, jednatel firmy Letňany Lagoon.

Provoz bazénu podporuje i městská část Praha 18 a i její starosta se aktivně zapojuje do jednání s magistrátem.

„My jsme v září, tohoto roku, ještě mimořádně dali, nad rámec toho režimu de minimis, milión korun, abychom podpořili provoz bazénu. Doufáme, že v lednu, tak jak avizoval pan radní Šimral, že najde řešení a prostředky, aby se bazén otevřel," konstatoval Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18.

Právě 27. ledna by při zasedání zastupitelstva mělo být o dalším osudu bazénu rozhodnuto. Schůzky nad řešením tohoto problému, ale probíhají i v těchto dnech. 

„My se snažíme najít výši dotace, která by bazénu pomohla a zároveň zaručila, že bude moci být znovu otevřen a dále provozován. Ten bazén je bohužel ve špatném technickém stavu, protože už má starší technologie a díky tomu jeho provoz je finančně náročnější než u jiných bazénů. To znamená: naším cílem je nyní se s provozovatelem bazénu dohodnout na tom, jakou částku on potřebuje k tomu, aby bazén znovu mohl otevřít, a jaké částky by byly případně potřeba v těch dalších obdobích. My jsme se snažili najít nějaké řešení, které by bylo systémovější. V tomto případě se opravdu jedná o individuální dotaci bazénu, která může ostatním provozovatelům a ostatním sportovištím v Praze připadat trochu neférová. Těm jsme takovou dotaci, v takové výši, zatím také neposkytli. My se snažíme najít řešení, které bude vlastně individuální pro ten bazén a zároveň nějaké systémové řešení, které by pomohlo s tím nárůstem energií i ostatním provozům," uvedl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Letňanský Lagoon byl otevřen v roce 2000 a od té doby ho do konce roku 2021 navštívilo přes 5 miliónů návštěvníků. Pokud by došlo s magistrátem ke shodě na financování, otevřít by se mohl opět v únoru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu