• Načítám...
>

Pražská metodika pro developery se týká také Letňan

  • 29. ledna 2022,
  • 9:39,
  • PRAHA 18,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský magistrát schválil Metodiku spoluúčasti investorů na rozvoji města. To se dotkne také Prahy 18, zejména v oblasti plánované výstavby vládní čtvrti nebo území areálu Avia. Radnice městské části metodiku vítá, zároveň ale kritizuje některé její body a postup magistrátu při jejím vytváření.

Reklama

Pražští zastupitelé schválili takzvanou Metodiku spoluúčasti investorů na rozvoji území. Ta určuje pravidla pro developery, na základě kterých musí například při rozsáhlejší výstavbě zajistit v dané lokalitě výstavbu školských zařízení a další potřebnou infrastrukturu.  

"Já bych chtěl říct předem, že kontribuce schvaluji. Jsem za to rád, že máme nějaký muster, jak vypočítávat změnu území. Bohužel v sobě obnáší bod 1.7, kde se říká, že pokud příslušná městská část nebude souhlasit, tak se nic neděje, protože magistrátu tu změnu udělá," říká starosta MČ Praha 18, Zdeněk Kučera.

To ale popírá jeden z autorů metodiky - náměstek pražského primátora Petr Hlaváček. Podle jeho slov bude magistrát postupovat v souladu s městskými částmi.

"Kdyby došlo k nějaké obstrukci nějaké významné městské investice typu tramvajové trati, která vyžaduje změnu územního plánu a jsou kolem toho třeba nějaké bytové domy, tak bychom určitě vyvolali nejdřív jednání na nejvyšší úrovni a určitě bychom se to snažili nejdřív prokomunikovat. Ta metodika je doporučená, ta městská část ji skutečně může upravit a může si ji implementovat podle svých potřeb," zmiňuje náměstek primátora hl. m. Prahy, Petr Hlaváček.

Vedení Prahy 18 vyčítá magistrátu také neochotu při zpracování metodiky. Jednotlivé radnice se na jejím znění nemohly nijak podílet.

"Dostat příležitost dříve, než ten materiál bude schválen, ho projednat ve svých samosprávních orgánech. My chceme dát příležitost nejen našim zastupitelům, bez ohledu na politické zastoupení, ale především občanům naší městské části, protože jich se ty největší změny budou týkat. Prostor pro to, aby si k tomu své řekli a k tomu potřebujete čas. Ten materiál má skoro čtyři sta stran a to nejsme v řádu několika dnů schopni vstřebat a zaujmout k tomu nějaké fundované stanovisko," řekl místostarosta MČ Praha 18, Ondřej Lněnička.

V Praze 18 by se metodikou mělo řídit hned několik projektů. Jedná se například o výstavbu vládní čtvrti, areál bývalé Avie nebo Letňanské letiště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu