• Načítám...
>

Praha 18 otevřela pro ukrajinské děti speciální třídu

  • 22. března 2022,
  • 12:57,
  • PRAHA 18,
  • Marek Tereba

Dříve sloužila studentům, po uzavření školy zela budova prázdnotou. Momentálně ji Praha 18 využila pro ubytování Ukrajinců. A pro ukrajinské děti tam i zřídila třídu, kde se budou učit základy českého jazyka.

Reklama

Letňanská radnice zařídila v objektu bývalého Středního odborného učiliště Letov ubytování pro přibližně stovku ukrajinských uprchlíků. Pro jejich děti zde také otevřela třídu, kde se postupně naučí český jazyk. 

„Zde v tomto objektu máme zhruba 40 dětí nejrůznějšího věku. Od předškolních dětí až po školní. Základní věcí, kterou vidíme v tuto chvíli, je nezbytně nutné naučit ty přicházející uprchlíky a zejména děti českému jazyku. Myslím si, že by bylo kontraproduktivní je dávat rovnou do českých školek a škol, protože by jim to spíš podle mě mohlo ublížit. Nebyli by schopni se bavit se svými spolužáky a zbytečně by tam mohly vznikat tenze mezi těmi dětmi, že si nebudou rozumět," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18.

Od nového školního roku plánuje radnice tyto děti integrovat již do svých škol. 

„Je tady nějaká učitelka, myslím, že z mateřské školky, se kterou počítáme, že bychom tady udělali dětskou skupinu, která by se starala o ty nejmenší a samozřejmě spolupracujeme jak s Čechy, kteří vládnou ruštinou nebo ukrajinštinou, tak samozřejmě i s Ukrajinci, kteří jsou zde již delší dobu," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18.

Veškeré zařízení a pomoc by rozhodně nebyly možné bez dobrovolníků, kteří jsou nejen mezi místními občany, ale také mezi podnikateli. 

„Přivezli jsme několik desítek matrací, několik desítek postelí, skříně, jídlo a teď vozíme každý den, co je zapotřebí. Když si opravdu vyslechnete ty příběhy těch lidí, jak to měli těžké dostat se k nám, jak teď sledují situaci, která panuje na Ukrajině, tak opravdu každý, kdo může, by měl pomoci," řekl Jiří Urban, dobrovolník a manager firmy Vinicars.

Podle místostarosty Lněničky neovlivní nástup ukrajinských dětí do škol a školek letňanské obyvatele. Pro všechny děti je prý dostatečná kapacita. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu