• Načítám...
>

V bývalé škole v Letňanech žije skoro 90 Ukrajinců

  • 29. dubna 2022,
  • 7:48,
  • PRAHA 18,
  • Jaroslav Šetlík

Od poloviny března obývá bývalou školu v areálu Letov v Letňanech několik desítek uprchlíků. Ti se i přes těžké začátky nakonec zžili a nyní oslavili Velikonoce. Jaké plány mají ale do budoucna?

Reklama

Již měsíc obývají uprchlíci z Ukrajiny bývalou budovu učiliště v areálu Letov v Letňanech. Momentálně zde žije osmdesát šest osob, z toho více než čtyřicet z nich jsou děti a tři muži ve vyšším věku.

"Ti lidé žijí v podmínkách, to jsou třídy, jsou to učebny, kde byli nejdříve na matracích, teď jsme tam dali postele. Nicméně pořád jsou na nějakých třech metrech svého osobního prostoru. Dále jsou to pak nějaké společné prostory. Jsou tam dvě sprchy, pak je tam asi deset záchodů, takže i na počet těch uprchlíků to absolutně neodpovídá nějakému komfortnímu bydlení," říká starosta MČ Praha 18, Zdeněk Kučera.

Již od začátku uprchlické krize zřídila letňanská radnice adaptační skupinu, ve které se Ukrajinci učí český jazyk. 

"My se zaměřujeme jak na předškolní děti, tak na školní děti a současně i na dospělé, protože základem toho, aby se začlenili do české společnosti je to, aby znali český jazyk. Což myslím, že se daří. V tuto chvíli je o to zájem ve všech těch kategoriích, jak jsem říkal. A je to jenom dobře. Přitom naší prioritou je, aby zejména děti nešly do té české společnosti, do českých škol bez znalosti Češtiny," zmiňuje místostarosta MČ Praha 18, Ondřej Lněnička.

I přes těžké zážitky z válkou zasažené Ukrajiny věří uprchlíci v návrat domů.

"Většinou říkají, že by se rádi vrátili. Oni vědí, že zrovna v městské části Praha 18 je to velmi složité s byty. Máme přes dvacet dva tisíc obyvatel. Já mám pod sebou i bytovou otázku, nejen sociálku a zdravotnictví a mám tři sta dvacet bytů. Takže hned narovinu jsem jim řekla, že od nás byty opravdu očekávat nemohou. To oni vědí a berou tu situaci, jaká tady je. Není to opravdu žádný přepych, ale přesto jsou velmi vděční a jsou rádi, že mají střechu nad hlavou," dodává místostarostka MČ Praha 18, Iveta Lojková.

Veškeré informace o případné pomoci Ukrajincům žijícím v Letňanech najdete na webu radnice. Případně můžete zavolat na telefon 734 440 284. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu