• Načítám...
>

Letňany se opět dočkaly tradičních čarodějnic

  • 1. května 2022,
  • 9:01,
  • PRAHA 18,
  • Věra Dušková

Po dvouleté pauze způsobené pandemií covidu se v Letňanech opět sešli lidé, aby upálili jednu zlou a ošklivou čarodějnici.

Reklama

Pálení čarodějnic na prostorných letňanských loukách má už dlouholetou tradici.

„Ano, tohle by byl, kdyby nebyl covid, čtrnáctý ročník. Takhle to máme jako dvanáctý ročník, ale jak vidíte, účast je velmi hojná, protože byly dva roky té pauzy a lidem to asi chybělo. Chybí jim vůbec kultura, takže si myslím, že jsou rádi, že tyhle akce pro ně pořádáme," řekla Iveta Lojková, místostarostka MČ Praha 18.

V Letňanech nezapalují jen velkou vatru, ale i skutečnou čarodějnici, respektive čarodějnici, která jako skutečná vypadá.

„My jsme ji měli vystavenou nejdříve ve vestibulu městské části a děvčata z pasovky mi říkala, že se některé malé děti bály jít si udělat pas, ale vždycky jí vyrobí děti z nějaké naší školy. A letos jí vyrobily děti ze Základní školy a Mateřské školy generála Františka Fajtla," řekla Iveta Lojková. 

A byla skutečně povedená, až jsme se museli zeptat, jestli některým dětem i tady nenaháněla hrůzu.

anketa

„Nebály se kupodivu. Moc hezké to tu je.“

„No tak, kdybych byla menší, tak by mi asi naháněla. Dobře udělaná byla.“

„Byla taková ošklivá, taková strašidelná. Zasloužila si to, to je jasné.“

Letňanské čarodějnice ale nejsou jen o starobylém kultu. Je to významná společenská akce s bohatým programem.

„Máme tady pohádku pro děti, máme tady soutěže, soutěží i dospělí, protože na letišti jsou koncerty, takže si mohli písničkou Dívka na koštěti Saxana vyzpívat i vstupenky na koncerty. Hrají tady kapely - Elán, Flám, takže si myslím, že si každý přijde na své. Samozřejmě jako tradičně každý, kdo přišel včas, dostal buřt zdarma a opékací jehlice. Mohou si to opéci jak na velkém ohni, ale kvůli bezpečnosti malých dětí tady máme i takové malé ohníčky, aby si to mohli opéci opravdu i ti nejmenší," řekla Iveta Lojková.

A ohně i ohníčky měli samozřejmě pod kontrolou letňanští hasiči.

„Spíš tady jsme z toho preventivního důvodu, abychom zabezpečili správný chod toho zapálení a kdyby náhodou se něco stalo, tak abychom včas zasáhli," řekl Matěj Sulek, člen SDH Letňany.

Žádná akce proti ohni ale nutná nebyla. Zásahy hasičů se tedy mohly omezit na správné přikládání a péči o žhnoucí hranici.

K letňanské čarodějnické tradici patří i hezké počasí, i když nikdo vlastně neví, komu za to děkovat.

„Vždycky jsme zatím měli počasí krásné a teď nám záleží na počasí na akci Letňany nejen dětem, která bude mít 15. ročník. Přesunuli jsme to do lesoparku, bude to opravdu obrovská akce včetně laser show, ohňostroje, tomboly, kola štěstí, soutěže pro děti, kapely, piknikové zóny. Máme tam i stan pro maminky, protože je to kousíček dál od zástavby, takže tam například bude krmící židlička, mikrovlnka, přebalovací pult, aby i ty maminky s malými dětmi měly zázemí a nemusely se vracet do sídliště," řekla Iveta Lojková. 

Takže držme letňanským palce, ať to všechno vyjde ke spokojenosti všech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu