• Načítám...
>

Volební místnost na Novém Proseku se přesune

  • 18. srpna 2022,
  • 12:00,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Na konci září po čtyřech letech rozhodneme o novém složení místních zastupitelstev. Nové osazenstvo místních úřadů je možné vybrat třemi způsoby. Volič si musí dát pozor na počet volených zastupitelů. Tam, kde se volí i do Senátu, je třeba dát pozor na barvu obálky.

Reklama

Na konci září po čtyřech letech rozhodneme o novém složení místních zastupitelstev. Komunální volby se budou konat v pátek 23. září, kdy budou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin. Druhý den v sobotu 24. září pak mohou plnoletí občané hlasovat od 8 do 14 hodin.

,,Voličem se stává občan po dovršení 18 let věku, který dovrší alespoň v druhý den voleb. Můžou volit i cizinci, kteří tady mají trvalý, případně přechodný pobyt," řekla vedoucí odboru Správních agend MČ Praha 18, Dagmar Bradlerová.

Kam přesně mají lidé s hlasovacími lístky zamířit informují většinou obce na svých webových stránkách. Tam by informace měli ověřovat i pravidelní voliči. Zavedená volební místa totiž mohou radnice přesouvat, stejně jako třeba letos v Praze 18.

Změnou oproti minulým volbám bude přesunutí volební místnosti z Nového Proseka sem na ZŠ Tupolevova v Dobratické ulici.

,,Máme volební místnost standardně vedenou, která se v současné době rekonstruuje. Takže se omlouváme tímto obyvatelům Nového Proseka. Slibujeme, že příští volby už to bude zase zpět," vysvětlila Bradlerová.

Po příchodu do volební místnosti lidé musí prokázat volební komisi svou totožnost. To mohou provést platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

,,V případě, že by měl neplatný doklad, máme během celých voleb stálou službu na oddělení občanských průkazů, kde je možné si tedy zažádat o nový občanský průkaz z důvodů voleb," doplnila Bradlerová.

Hlasovací lístek pak volič může vyplnit třemi způsoby. Zakřížkovat může buď celou jednu stranu - tím pak všechny hlasy připadnou voličem zvolené politické straně. Druhým způsobem je křížkování napříč celým spektrem všech politických stran - to je jen pro představu například do zastupitelstva Prahy 18 rovných 23 křížků. Třetím a posledním způsobem je, že volič zakřížkuje jednu stranu a doplní zbylé hlasy napříč spektrem ostatních politických stran.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu