• Načítám...
>

Kdo povede Prahu 18? Část letňanských lídrů představila debata

  • 16. září 2022,
  • 12:32,
  • PRAHA 18,
  • Marek Tereba

Druhá předvolební debata představila část lídrů kandidátek z Letňan. Bohužel někteří zástupci stran v debatě odmítli účast a tak se diváci seznámili pouze se třemi z celkem osmi kandidujících. Co debata přinesla?

Reklama

Po debatě lídrů z jedenácté městské části se živě utkali také kandidáti na starostu městské části Praha 18. Pozváno bylo všech osm letňanských lídrů, kteří se o hlasy voličů budou ucházet. Účast ale potvrdila pouze malá část představitelů politických stran. Voliči se tak neměli šanci seznámit se všemi kandidáty. Omluvila se pouze lídryně TOP 09 Iveta Lojková, ta nedorazila ze zdravotních důvodů. V živé debatě se utkali současný starosta za hnutí ANO Zdeněk Kučera, místostarosta z ODS Ondřej Lněnička a také nováček v letňanské politice David Červenka z Přísahy. 

"Bylo to něco úplně nového, já jsem se nikdy ničeho takového neúčastnil, měl jsem z toho samozřejmě obavy, nicméně chtěl jsem občanům představit, s čím přicházím a co chceme," řekl David Červenka, lídr kandidátky v Praze 18.

"Já jsem příznivcem toho, že když někdo hovoří, tak by si měl své názory odargumentovat, ustát a pak je třeba prosadit, aby za ním byla konkrétní řešení a nebyla to pouze slova," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

"Já ji vnímám pozitivně, musím poděkovat kolegům lídrům, že přišli, na druhou stranu mě ale mrzí, že ostatní lídři nepřišli a když si vezmu včerejší debatu Prahy 11, že z devíti přišlo devět kandidátů, tak moc nechápu, co se stalo v Letňanech," řekl Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

V případě této debaty se řešila hlavní témata, které budou v následujících letech hýbat letňanským děním. Pozemky pod sídlištěm společnosti CPI, územní rozvoj včetně developerských projektů i třeba školství. Všichni tři přítomní kandidáti se shodli na tom, že v tomto volebním období se právě školství velmi dařilo. Kandidáti se bavili i o službách a veřejné vybavenosti. A do té rozhodně spadají ordinace praktických lékařů.

"My jsme asi před 12 nebo 14 lety zřídili 4 nové ordinace, snažili jsme se je nabídnout lékařům za zvýhodněných podmínek, nájem jsme jim dávali. Dlouho jsme, z toho důvodu, který jsem uváděl, je nemohli obsadit. Jsem rád, že nyní vznikají další 3 nové ordinace a věřím, že nebudeme tak dlouho čekat, aby lékaři do Letňan přišli, protože letňanští občané je potřebují," řekl David Červenka, lídr kandidátky v Praze 18.

"Klíčovým pilířem volebního programu je výstavba zdravotnického střediska. Mojí představou je, že by byl objekt, který bude ve vlastnictví obce a tam by se mohli soustředit lékaři všech možných profesí," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

"To už tady zmiňované zdravotní středisko od CPI, tak budu usilovat o to, abychom to zachránili. My ten počet lékařů, byť ho teď navyšujeme, nemůžeme přijít ani o jednoho a stále ten počet není komfortní a stále je tady práce jako na kostele," řekl Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

Horkým tématem je v Letňanech také doprava. Co by podle lídrů pomohlo zlepšit průjezdnost Prahy 18?

"Ta základní klíčová věc je okruh kolem Prahy - Pražský okruh, který je z naší strany nedokončen a to tam velmi zatěžuje tu naší situaci, takže nám tam pak jezdí autodoprava ze všech možných směrů a zatěžuje naší dopravní infrastrukturu," řekl David Červenka, lídr kandidátky v Praze 18.

"My potřebujeme to metro dostat do sídliště a tak, aby bylo pro lidi a co se týká obchvatu, my potřebujeme 520, 19, 18, aby se ten okruh celý uzavřel. Potřebujeme vnitřní okruh, to jsou všechno stavby, které jsou nadřazené infrastrukturní a my je potřebujeme kvůli letňanským dokončit," řekl Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

"Další prioritou, která je určitě rychlejší a snadnější než metro, je prodloužení tramvajové trati od Ďáblic směrem do Letňan. To by mělo nastat," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

S kým by si kandidáti a jejich strany dovedli představit povolební koalici a jsou spokojeni s tou stávající? I na to jsme se jich zeptali.

"Je tam jedna osoba, se kterou mám problém, ale ta tady nebyla zastoupena a já komunikuji víceméně se všemi těmi kandidujícími subjekty a nemám v podstatě s nikým žádný problém. Jde mi o to, s kým budeme moci prosadit ten program," řekl David Červenka, lídr kandidátky v Praze 18.

"Jsem otevřen všem subjektům a zatím je to předčasné a já chci jen říci, že tato předvolební debata byla o tom, že mají všichni stejný přístup, možnost vysvětlit jejich vize a jejich řešení. Mrzí mě, že bohužel nepřišli a dá se říci, že možná mlčení je i nějaká forma komunikace," řekl Zdeněk Kučera, starosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

"Já počkám na to, jak letňanští rozhodnou. Já pevně věřím, že tu největší podporu dostane kandidátka pod číslem 3 a to je kandidátka ODS," řekl Ondřej Lněnička, místostarosta MČ Praha 18 a lídr kandidátky.

Oběma debatami provedla diváky zkušená moderátorka Štěpánka Duchková. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu