• Načítám...
>

Praha 18 chce zlepšit kvalitu vzdělávání v městské části

  • 19. října 2022,
  • 12:52,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Konferenci zaměřenou na digitalizaci a inkluzi vzdělávání uspořádala městská část Praha 18 přímo na radnici. Akce byla určená pro aktéry Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání. Cílem konference bylo hledat řešení pro problematiku digitalizace a inkluze vzdělávání a pomoci tak zlepšit kvalitu vzdělávání v mateřských a základních školách a také podporovat spolupráci mezi školami, pedagogy i rodiči.

Reklama

Zřizovatelé škol, učitelé, rodiče, zástupci volnočasových aktivit a další aktéři Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání. Ti všichni se sešli v obřadní síni letňanské radnice, aby otevřeně mluvili o možných řešeních problematiky digitalizace a inkluze vzdělávání.

,,Mísní akční plán je vlastně zaměřen na rozvoj vzdělávání a na podporu škol napříč naší městskou částí a městskou částí Čakovice," řekla Marcela Horešovská, odborný garant projektu MAP II.

Mezi hlavní témata konference patřila digitalizace vzdělávání, se kterou se školy setkaly především během pandemie koronaviru, kdy výuka téměř ze dne na den musela začít probíhat distančně - tedy z domova přes počítače.

,,Tím, že jsme museli přejít na digitální technologie na distanční vzdělávání, tak tady dnes máme odborníka na slovo vzatého, který nám představí to, jak může pomoci školám digitální technologie. Nejen školám, ale nám všem, protože my všichni jsme museli přejit na vzdělávání buď distanční a nebo v mnoha případech i na home office," doplnila Horešovská.

A neméně důležitým tématem pak byly i rovné příležitosti ve vzdělávání. 

„Rovné příležitosti tak, jak my to tady vnímáme, jsou takovou širokou zastřešující škálou, takovým deštníkem, pod který spadá všechno možné: inkluze, diverzita, otevřená komunikace, transparentnost, ať už i třeba směrem dovnitř do škol, k rodičům dětí, k pedagogům a vůbec mezi těmi jednotlivými klíčovými aktéry," uvedla Kateřina Kaňuková, moderátorka akce a konzultantka pro rovné příležitosti.

A právě diverzita vzdělávání neboli začlenění během vyučování patří k časté problematice českých škol. Potýkají se s ní třeba na Základní škole Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích. Nejen tady se dlouhodobě nedaří obsadit speciální pozice, které s inkluzí ve školách pomáhají nejvíc.

,,Největší problém je v tuhle chvíli najít vhodný personál na ty pozice školních psychologů, speciálních pedagogů, ale nakonec i asistentů. Zejména ti asistenti jsou velmi málo finančně odměňováni," vysvětlil problematiku ředitel ZŠ Dr. Edvarda Beneše v pražských Čakovicích.

,,Dalším momentem je, že spousta učitelů neumí pracovat s asistenty. Takže naučit učitele, aby uměli využívat asistenta nejen ve prospěch toho jednoho dítěte nebo dvou, ke kterým je tam daný, ale aby ho využívali vůči všem ostatním dětem, protože ten asistent jsou dvě ruce navíc a dokáže strašně moc pomoc v rámci celé třídy," doplnila ředitelka MŠ Malkovského, Monika Čadská.

Ke špatnému začleňování dětí ale přispívá i nedostatečná kapacita škol.    

,,Pokud máte ve třídě strašně moc dětí, tak není reálné dělat rozumným způsobem inkluzi. Je potřeba, aby se v té třídě pohybovalo 20 až 25 dětí a pak jste schopní pracovat individuálně a využívat cíleně asistenta," dodala Čadská.

,,My jsme tady měli několik projektů. Ten hlavní projekt byl vlastně přístavba pavilonu ZŠ Tupolevova. Zde máme nárůst asi 250 dětí. Ta dotace byla asi 120 milionů," řekl starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera.

S nedostatečnou kapacitou ve školách podle ředitelů navíc souvisí i aktuálně velké množství dětí s odlišným mateřským jazykem. Řada učitelů upozorňuje na problém větší skupiny cizojazyčných dětí v jedné třídě. Pokud jsou stejné cizí národnosti, je pro učitele těžké tyto děti přesvědčit, aby komunikovaly v češtině a tím se i rychleji začlenily. Kvůli nedostatku tříd je ale těžké cizojazyčné děti ve třídách rovnoměrně přerozdělit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu