• Načítám...
>

Radnice Prahy 18 řeší petici proti ordinaci v bytovém domě

  • 24. února 2023,
  • 13:58,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 18 řeší petici proti ordinaci v bytovém domě ve Starých Letňanech. Zdejším obyvatelům se totiž nelíbí hluk z chodby, která příležitostně slouží jako čekárna k obvodnímu doktorovi. Petici podepsalo sedmnáct z přibližně padesáti obyvatel bytového domu.

Reklama

Na radnici Prahy 18 dorazila petice proti ordinaci praktického lékaře. Ta se nachází v bytovém domě v ulici Pavla Beneše. Obyvatelé domu v dokumentu kritizují především umístění ordinace a vysoké počty příchozích pacientů.

,,Obrátilo se na nás v půlce ledna sedmnáct petentů s tím, že bychom té petici měli vyhovět, a to v tom smyslu, že bychom zrušili tu ordinaci toho praktického lékaře." řekl Ondřej Lněnička (ODS) - místostarosta MČ Praha 18.

Nová ordinace praktického lékaře se nachází v 1. patře obytného domu. Přesně v tom patře, kde jsou i bytové jednotky.

,,My se tady prostě denně setkáváme s těmi pacienty, ty byty jsou tady většinou malé, takže když je tady nějaký hluk na té chodbě nebo cokoliv, tak my tady všechno slyšíme," vysvětlila Dana Rejfková - předkladatelka petice.

,,Není to asi dobré pro ty obyvatele, asi bych byla raději, kdyby to tady nebylo, přestože to mám tak blízko - jako na chodbě," řekla paní Leona - obyvatelka domu.

Vedení radnice se ale odvolává na územní rozhodnutí, ze kterého vyplývá, že tři ordinace v bytovém domě byly v plánu ještě před tím, než se dům vůbec začal stavět.

,,V roce 2008 bylo vydáno územní rozhodnutí, kterým bylo rozhodnuto o tom, že zde vůbec tato stavba vznikne a od samého počátku tam bylo uvedeno, že zde v tomto objektu budou tři ordinace lékařů. My jsme si to, jako městská část, vymínili vůči investorovi, protože jsme chtěli, aby v této lokalitě, kde jsou stovky občanů Letňan, bylo zdravotnické zařízení," dodal Lněnička.

,,My jsme klidně pro nějakou ordinaci nebo něco, ale musí to být ordinace s nějakým omezeným počtem lidí. Obvodní lékaři, když tam lidé chodí na covidové testy, tak si jich tam ráno pozve najednou pět, šest nebo sedm a máte v baráku najednou třeba deset pacientů," uvedla Rejfková.

Jenže obvodních lékařů je obecně nedostatek a obyvatelé okrajových částí Prahy pak často za lékařským ošetřením musí dojíždět do jiných částí města.

,,Z podhledu městské části je důležité, abychom zde měli lékaře. On je velký problém dostat lékaře na území naší městské části a pokud bychom se jednoho z těch lékařů zbavili, tak tím podstatně zasáhneme do dostupnosti zdravotní péče na území naší městské části," řekl Lněnička.

Podle místostarosty Ondřeje Lněničky by navíc přemístit obvodního lékaře z bytového domu v podstatě nebylo kam. V Letňanech prý totiž chybí prostory. Peticí se teď podle Lněničky zaobírají kontrolní a zdravotnické výbory městské části.

,,Ty to postoupí s nějakým závěrem, s nějakým doporučením našemu zastupitelstvu a zastupitelstvo se tím bude zaobírat a přijme k tomu nějaké stanovisko a tu petici standardním způsobem vypořádá," dodal Lněnička.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu